Akcie

Japonsko: Guvernér centrální banky Kuroda potvrzuje současnou expanzivní monetární politiku

Středa 28. březen 2018 15:00

Guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda ve středu řekl, že Bank of Japan potřebuje pokračovat v současném schématu monetární expanze k dosažení inflačního cíle. Komentář není příliš překvapivý, je příznivý pro akcie, oslabuje naopak jen.

Kuroda během řešení interpelací opozičních zákonodárců řekl, že BoJ nepotřebuje nakupovat dluhopisxy denominované v zahraniční měně.

Monetární politika centrální banky je zásadní pro fiskální politiku ale taky pro vývoj ekonomiky. BoJ dlouhodobě praktikuje expanzivní monetární politiku s cílem dosáhnout vybřednutí japonské ekonomiky z pro ekonomiku škodlivé soustavné deflace (pokles cen). Ceny v Japonsku začínají růst včetně jádrové inflace a proto centrální banka nedávno naznačovalo útlum monetární expanze. Ceny, přestože rostou vykazují celkově stále slabou inflaci, proto BoJ v posledních týdnech tlumila očekávání na brzké zbrždění monetární expanze. V tomto kontextu, s malým překvapením, dnes vystoupil i guvernér BoJ.

Pokračování monetární expanze je dobrou zprávou pro japonské akcie kvůli redukci nákladů úvěrů. Tato politika rovněž tlakem na pokles úr. sazeb soustavně oslabuje jen, což rovněž prospívá akcií a ekonomice. Japonská ekonomika stále značně spoléhající na export tak ze slabé měny značně profituje. Rychlejší růst ekonomiky podle ek. teorie vede k růstu inflace, coý je v současnosti cíl BoJ.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web