Akcie

Japonsko: Japonský parlament schválil státní rozpočet

Středa 28. březen 2018 14:31

Japonský parlament ve středu schválil státní rozpočet na další fiskální rok, jenž začíná 1. dubna. Dorní komora parlamentu rozpočet schválila již v únoru. Výdaje rozpočtu jsou rekordní, 926 mld. USD.

Výdaje přibližně 0,2 % překonávají objem plánovaných výdajů pro současný fiskální rok. Rozpočet vykazuje velké výdaje na sociální zabezpečení v odpovědi na rychle stárnoucí populaci a rovněž rekordní vojenské výdaje vzhledem regionálním tlakům ze strany Číny a Severní Koreje.

Navýšení výdajů zpochybňuje ochotu premiéra Šinza Abeho podpořit bolestnou fiskální reformu. Premiér v posledních týdnech čelí korupční aféře, která je pro něj největší politickou krizí od jeho nástupu do funkce v roce 2012. Premiér je podezírán z prodeje státního pozemku s velkou slevou provozovateli nacionalistické školy napojené na jeho ženu včetně falšování dokumentů. Jeho schopnost prosadit fiskální reformu je omezena.

Japonsko tak stále spoléhá na ekonomický růst, který by měl posílit daňové příjmy ke snížení půjček a taky na monetární politiku nízkých úr. sazeb centrální banky, která snižuje vysoké náklady služby veřejného dluhu. Abe odložil cíl vyrovnaného rozpočtu pro rok 2020/2021se slibem zajistit systém sociálního zabezpečení pro všechny generace.

Schválení rozpočtu přesouvá pozornost k debatě pololetního fiskálního reformního plánu dostat pod kontrolu největší veřejný dluhovou zátěž mezi vyspělými státy světa.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web