Akcie

Japonsko: Suga podle očekávání zvolen premiérem, přes obměnu vlády je znát kontinuita včetně expanzivní monetární politiky

Středa 16. září 2020 22:14

Jošihide Suga (71 let) v pivotní vládní funkci jako dosavadní hlavní tajemník vlády jako koordinátor vládních politik a mluvčí vlády podle očekávání po výhře ve stranických volbách vládní Liberální demokratické strany (LDP) byl zvolen premiérem, vzhledem k parlamentní většině LDP v dolní komoře a ve spojení s koaliční stranou Komeito i v horní komoře parlamentu. Jako stávající loajální poradce dosavadního premiéra Šinzó Abého jej ve funkci střídá. Abe (65 let), rekordman služby Japonsku jako premiér v rámci více funkčních období v srpnu oznámil rezignaci ze zdravotních důvodů k 16.9. kdy se moci ujal jeho nástupce zvolený parlamentem. Po necelých 8 petech tak Japonsko má nového ministerského předsedu. Suga již avizoval, že v případě svého premiérství naváže na expanzivní hospodářskou politiku v podobě hyperexpanzivní monetární politiky a uvolněné fiskální politiky svého předchůdce včetně deregulace a redukce byrokracie a včetně krátkodobých cílů kontroly koronaviru a oživení hospodářství a dlouhodobých cílů stárnutí japonské populace a nízké míry porodnosti země vycházejícího slunce.  Suga jmenoval staronovou vládu s přibližně polovinou nástupníků předchozí Abeho vlády, kteří podrželi klíčové posty např. ministerstev financí, hospodářství a zahraničí.

V čele ministerstva financí zůstává tak zůstává Taro Aso, ministerstvo hospodářství zodpovědné za řešení témat spojených s Covid-19 bude nadále řídit ministr Jasutoši Nišimura, stěžejní muž Abeho řešení témat spojených s nemocí Covid-19 a ministr Toshimitsu Motegi nadále povede resort zahraničí. 

Geopolitickými výzvami Sugy bude nastavení vztahů klíčových partnerů Japonska, Spojených států amerických po prezidentských a Kongresových volbách 3.11. a rovněž rovnováha námořní resp. mocenské agresivní politiky Čínské lidové republiky  s bilaterální hospodářskou vzájemnou závislostí obou hlavních asijkých ekonomik. Bude se muset rovněž postavi k vzájemné konfrontaci obou států největších světových ekonomik, USA a Číny. Abemu se podařilo rychle vyjednat obchodní dohody se západními euroatlantickými partnery USA a Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska, naopak se zhoršily politické vztahy s Jižní Koreou s přesahem do omezení vzájemného obchodu a ekonomiky, Trvalou nejistotou pro Japonsko zůstává nevyzpytatelná vůči Japonsku nepřátelská Severní Korea. 

V již dříve v rozhovoru pro finanční deník Nikkei Suga, že by jako premiér zvážil sestavení dalšího ekonomického podpůrného balíčku do konce roku, aby ukončil pandemii a posunul ekonomiku na další stupínek. 

“Velmi schvaluji jeho vedení monetární politiky,” řekl Suga o guvernérovi centrální banky Japonska Bank of Japan Haruhiko Kurodovi. Ten podnikl razantní kroky monetární expanze, která byla součástí strategie stimulace ekonomiky současného premiéra Abeho zvané Abenomika. “Chci aby to (razantní expanzivní kroky) převzít,” podotkl Suga. Komentáře potvrzují očekávání, že by Suga, pokud bude zvolen do čela strany a vlády, pokračoval s mnoha Abeho prorůstovými hospodářskými politikami s tím jak pandemie ochromuje ekonomiku, která se kvůli ní nachází v hluboké recesi. Ve druhém čtvrtletí ekonomika propadla tako mnohá jiná světová hospodářství nejvíce od druhé světové války. Kolabující domácí i zahraniční poptávka oslabila export a firemní zisky. 

Suga dále řekl, že nový premiér musí pokračovat v podpoře firem a zaměstnanosti skrze platby a úvěry s cílem omezit dopad koronavirové pandemie. Současně se ale vyslovil proti nápadu některých zákonodárců snížení daně z obratu ze současných 10 % k omezení těžkostí domácností z koronaviru. Suga to zdůvodnil tím, že tato daň je nezbytným zdrojem příjmů hrazení sociálního zabezpečení Japonska.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web