Akcie

Makroekonomické a finanční události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová říká, že ekonomika eurozóny je stále o berlích, naznačila potřebu pomoci ultraexpanzivní monetární politiky

Středa 14. duben 2021 22:24

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová potvrdila pokračování ultraexpanzivní monetární politiky. Řekla, že ekonomika eurozóny je stále o berlích fiskální a monetární politiky a potřebuje jejich pomoc.

Eurozóna: Vystoupení prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové v diskusním fóru Reuters Newsmaker agentury Reuters

Rozbor, důležité komentáře
: Lagardeová řekla, že ekonomika eurozóny je stále o berlích fiskální a monetární politiky a potřebuje jejich pomoc. Nemohou být dle bankéřky odebrány, dokud pacient nebude moci opravdu dobře chodit nedosáhne plné oživení. Lagardeová dále upozornila, že eurozóna je stále zaplavena nejistotou s citací pochybností autorit zdravotnictví vakcín COVID-19 produkovaných firmami AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová potvrdila pokračování ultraexpanzivní monetární politiky. ECB má příští zasedání monetární politiky v dubnu a bude muset řešit hlasy dřívější redukce kvantitativního uvolňování zesíleného v začátcích a během koronavirové pandemie, naposledy s cílem potlačit růst tržních úrokových sazeb. Guvernéři centrálních bank Nizozemska a Rakouska Klaas Knot a Robert Holzmann naznačili redukci této expanze již od třetího čtvrtletí 2021. ECB její minimální dobu nicméně fixuje až k březnu 2022. Komentáře prezidentky se vůči těmto názorům ohrazují. 

Dopad na trhy
: Potvrzení trvající ultraexpanzivní monetární politiky ECB je příznivé pro akcie a dluhopisy a nepříznivé pro euro. Po komentářích Lagardeové euro k dolaru rostlo 0,1 % a hlavní akciový index německé bruzy DAX slábl 0,5 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web