Akcie

Makroekonomické a finanční události USA: Guvernéra Fedu Powell nepřekvapil komentářem, že redukce QE nastane značně před zvyšením úrokových sazeb

Středa 14. duben 2021 22:29

Guvernér centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému, Jerome Powell nepřekvapil komentářem, že redukce QE nastane značně před zvyšením úrokových sazeb. Komentáře nemění dosavadní rétoriku Fedu dlouhodobého pokračování ultraexpanzivní monetární politiky.

USA: Vystoupení guvernéra Fedu, Jerome Powella, v Ekonomickém klubu Washingtonu

Rozbor, důležité komentáře
: Guvernér centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému, Jerome Powell nepřekvapil komentářem, že redukce QE nastane značně před zvyšením úrokových sazeb. Nevyloučil, že snížení bilance Fedu aktivním prodejem cenných papírů. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře nemění dosavadní rétoriku Fedu dlouhodobého pokračování ultraexpanzivní monetární politiky. 

Důvodem pokračující bezprecedentní monetární expanze jsou stále koronavirem ochromené ekonomika a trh práce. Omezení agregátní nabídky v důsledku koronavirové pandemie v souvislosti s oživením agregátní poptávky se současným útlumem pandemie a otevíráním obchodů, firem, veřejných institucí včetně škol a ekonomiky v důsledku progresivní vakcinační kampaně včetně ultraexpanzivní monetární a fiskální politiky přináší růst inflačních očekávání a tlaků, o kterém centrální banka Spojených států amerických, Federální rezervní systém, říká, že bude jen krátkodobý a že se inflace po očekáváném růstu vrátí k jejímu cíli 2 %. Proto Fed zůstává s ohledem na inflaci klidný a současné téměř nulové úrokové sazby tak chce bez ohledu na očekávaný růst inflace držet do doby dosažení jeho druhého cíle, plné zaměstnanosti, který vzhledem k řadě mimořádně mohutných prorůstových stimulů a v současnosti nestandardní dočasné povaze nezaměstnanosti (její velká část je dočasná kvůli stále značně zavřeným odvětvím služeb citlivých na sociální kontakt, pohostinství, ubytovací služby, doprava, cestovní ruch, rekreace, volný čas a rovněž kvůli zavřeným školám suspendujících ze zaměstnání rodiče dětí) může být naplněn brzy s předpokladem účinné rychlé plošné vakcinační kampaně vedoucí k omezení koronavirové pandemie a otevírání obchodů, firem, veřejných institucí včetně škol a ekonomiky. Ještě dříve bude zahájen první krok redukce ultraexpanzivní monetární politiky Fedu, snížení objemu kvantitativního uvolňování v podobě omezení nákupu cenných papírů, a to již ve druhém pololetí 2021 s předpokládaným významnějším posunem zmírnění slabosti trhu práce.

Dopad na trhy
: Komentáře nepřináší překvapení, pokračující ultraexpanzivní monetární politika Fedu je příznivá pro akcie, dluhopisy a zlato, nepříznivá pro dolar. Po nich dolar k euru a zlato nepatrně ztrácely a hlavní akciový index USA S&P 500 klesal 0,6 %, později se jeho ztráta snížila o polovinu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web