Akcie

Makroekonomické a finanční události USA: Podle Fedu by se inflace měla vrátit k cíli Fedu

Středa 21. červenec 2021 22:57

Centrální banka Spojerných států amerických, Federální rezervní systém, sdělila, že by se momentálně značně zvýšená inflace měla vrátit k cíli Fedu 2 %. Instituce jádra finančního systému zůstávají podle Fedu odolné. Lidé zůstávající stále ve značném množství mimo oficiální statistiky trhu práce by se na něj měly vracet. Komentáře Fedu vyznívají optimisticky: inflace se má snížit k rovnovážné úrovni, zaměstnanost se má zvýšit při stabilitě inflačního systému. Lze předpokládat, že Fed ve druhém pololetí 2021 zahájí první fázi redukce ultrexpanzivní monetární politiky snížením kvantitativního uvolňování. Časování případného zvýšení úrokových sazeb je zahaleno větší nejistotou, momentálně jej Fed vidí jako optimální v roce 2023.

Zpráva monetární politiky centrální banky Spojerných států amerických, Federálního rezervního systému Kongresu

Rozbor, důležité komentáře


Inflace
: Momentálně značně zvýšená inflace měla vrátit k cíli Fedu 2 %. Tlaky kapacit ekonomiky na ceny a jiné plošně dočasné faktory způsobily růst inflace. Tyto tlaky ale v případě inflace zboží mohou přetrvávat déle, nicméně časem by měly odejít a přispět k poklesu inflace. V případě některých služeb rychlejší cenový růst znamená návrat k normálnějším úrovním s oživením poptávky. Indikátory dlouhodobých inflačních očekávání průzkumů a trhu od konce minulého roku vzrostly, což reverzovalo jejich pokles minulých let. Jsou v pásmu inflačního cíle Fedu. V krátkém období inflační rizika vzrostla. 

Finanční stabilita
: Instituce jádra finančního systému zůstávají podle Fedu odolné. Přesto některá slabší místa finačního systému v posledních měsících vzrostla. 

Trh práce
: Lidé zůstávají stále ve značném množství mimo oficiální statistiky trhu práce z důvodu vzestupu odchodu do důchodu, zvýšená odpovědnost poskytování péče a obavy z nákazy Covid-19, možná i expanze dosažitelnosti, trvání a úrovně dávek v nezaměstnanosti. Lidé by se ale na trh práce měly vracet. V příštích měsících by totiž  mnoho z uvedených faktorů mělo mít klesající dopad na účast lidí na trhu práce s tím jak se zdravotní podmínky budou zlepšovat a s expirací zvýšených dávek nezaměstnanosti. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře Fedu vyznívají optimisticky: inflace se má snížit k rovnovážné úrovni, zaměstnanost se má zvýšit při stabilitě inflačního systému. Lze předpokládat, že Fed ve druhém pololetí zahájí první fázi redukce ultrexpanzivní monetární politiky snížením kvantitativního uvolňování.  Časování případného zvýšení úrokových sazeb je zahaleno větší nejistotou, momentálně jej Fed vidí jako optimální v roce 2023.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web