Akcie

Makroekonomické události Česká republika: ČNB dle očekávání úr. sazby nezměnila, ani komentáři nepřekvapila

Středa 24. červen 2020 21:05

Česká národní banka úrokové sazby podle očekávání nezměnila. Banka svoji hlavní úrokovou sazbu, 2týdenní repo sazbu, ponechala na 0,25 %. Lombardní úroková sazba byla potvrzena na dosavadních 1,00 % a diskontní úroková sazba zůstala nezměněna 0,05 %. Pro rozhodnutí nezměnit úrokové sazby zvedlo ruku všech 7 členů bankovní rady. Banka obecně potvrdila platnost svých makroekonomických projekcí z května včetně návratu inflace na svůj cíl 2 % ke konci tohoto roku z aktuálních hodnot lehce pod 3 %, tedy mírně pod horní hranicí svého tolerančního intervalu 1 - 3 % inflačního cíle 2 %. ČNB rovněž tak jako dle květnové projekce čeká pokračování nízkých úrokových sazeb. Rozhodnutí a komentáře ČNB tak nepřináší mnoho překvapení.

Rozhodnutí ČNB úr. sazby (2týdenní repo sazba)

Skutečnost
:   0,25 %
Očekávání
:    0,25 %
Předchozí
:     0,25 %

Rozbor, důležité komentáře
: Lombardní a diskontní úroková sazba byla potvrzena na 1,00 % resp. 0,05 %. Pro rozhodnutí nezměnit 2Týdenní repo sazbu 0,25 % zvedlo ruku všech 7 členů bankovní rady. Banka obecně potvrdila platnost svých makroekonomických projekcí z května včetně návratu inflace na svůj cíl 2 % ke konci tohoto roku z aktuálních hodnot lehce pod 3 %, tedy mírně pod horní hranicí svého tolerančního intervalu 1 - 3 % inflačního cíle 2 %. ČNB rovněž tak jako dle květnové projekce čeká pokračování nízkých úrokových sazeb. Podle banky v dosavadním průběhu druhého čtvrtletí dochází již k viditelnému zchlazování pracovního trhu v souvislosti s negativními ekonomickými dopady koronavirové pandemie. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Rozhodnutí a komentáře ČNB tak nepřináší mnoho překvapení. Banka potvrdila svoje výhledy z května, včetně poklesu inflace na svůj cíl 2,0 % ke konci tohoto roku. Proto ekonomiku čeká období nízkých úrokových sazeb.

Dopad na trhy
: Úrokový diferenciál koruny vůči hlavním světovým měnám zmizel, vedle koronavirové krize je to jeden z důvodů, proč je nyní koruna tolik oslabena. Přesto během posledního měsíce posílila koruna o korunu, tedy zhruba o 4 % s útlumem rizik s poklesem nebezpečí pandemie koronaviru, otevíráním ekonomik a se signály spíše rychlejšího oživení světové ekonomiky a tím i s větší preferencí rizika, které koruna na škále světových měn dílem ztělesňuje.  Koruna po rozhodnutí ČNB vůči euru zakolísala v rozmezí desetníku 26,65 - 26,75, celkově ale podržela svoji hodnotu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web