Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Guvernér Rusnok nevidí důvod k redukci úrokových sazeb, Děděk a Michl ale ano

Pátek 13. březen 2020 21:13

Guvernér centrální banky Jiří Rusnok řekl, že změna úrokových sazeb Českou národní bankou není nyní příliš účinným nástrojem na boj s bezprostředními ekonomickými dopady šíření koronaviru. Jiní členové bankovní rady Aleš Michl a Oldřich Dědek ale inklinují k redukci úrokových sazeb v důsledku ataku koronaviru.

Z dnešního pohledu se mi zdá, že to ale není něco, co by bylo potřeba, co by tu situaci nějak zásadně mohlo ovlivnit, zejména tu krátkodobou,” řekl guvernér Rusnok. Dodal také, že nevidí jako problém na jednom z dalších zasedání rady snížit úrokové sazby i více než o čtvrt procentního bodu, když si to hospodářská situace vyžádá.

V souvislosti s možným snížením úrokových sazeb Rusnok dále řekl, že nehraje v tuto chvíli roli, zda je sazba nějakého provozního úvěru firmy vyšší nebo nižší o čtvrt procentního bodu. “ Důležitá je dostupnost daného úvěru. To fungovalo a věřím, že to bude fungovat nadále. Kdyby byl náznak zamrznutí mezibankovního trhu, tak jsem připraveni tomu čelit," řekl.

Jsme v situaci, kdy ten problém z hlediska ekonomiky je na straně nabídky, protože se kvůli těmto poruchám v pohybu obyvatel a zboží nebude třeba dostávat konkrétních věcí a měnová politika toto nemůže řešit. Těžko měnovou politikou nahradíme těstoviny nebo vakcíny, konstatoval dále Rusnok.

ČNB má tak podle Rusnoka na redukci sazeb na rozdíl od jiných centrálních bank prostor. To společně s výrazným rozpočtovým polštářem a volně pohyblivým kurzem koruny podle guvernéra činí z české ekonomiky jednu z nejlépe připravených na případnou krizi.

"Těžko budeme v Evropě hledat stát, který je z makroekonomického hlediska na krizi připravený lépe než my. Je v pohodě, má velký rozpočtový polštář pro řešení krizových záležitostí. Máme volně plovoucí kurz s bankou, která má jedny z nejmohutnějších devizových rezerv na světe. Máme možnost tedy využít toho kurzu a kdybychom museli korunu zachraňovat, tak to není problém. A máme prostor na úrokových sazbách, který skoro nikdo nemá. V tomto ohledu proto nebuďme hysteričtí," řekl guvernér.

Rusnok dále informoval, že ČNB teď připraví aktualizaci stávající únorové prognózy. Česká národní banka v únoru mírně zhoršila pro letošní rok výhled růstu české ekonomiky na 2,3 procenta "Bude to aktualizace jen stávající prognózy, ale bude významná a podložená nyní často neúplnými daty. A tam budeme pracovat s určitými scénáři," řekl guvernér.

Člen bankovní rady Aleš Michl serveru iDNES.cz pravil, že na nejbližším jednání centrální banky navrhne snížení základní úrokové sazby. Pomoci by to podle něj mělo hlavně malým firmám k získání úvěrů v době, kdy se potýkají s dopady epidemie koronaviru. V podobném duchu jako Michl se pro agenturu Reuters vyjádřil i další člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web