Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Maloobchodní tržby v září vzrostly rychleji, než čekal trh

Pátek 15. listopad 2019 17:55

Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel Česka v září, bez očištění o kalendářní efekt ve stálých cenách vzrostly 7,3 % po růstu 3,7 % v srpnu, trh čekal jejich zvýšení 6,6 %. Spotřeba domácností v Česku roste stále solidně.

Česká republika: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel (9 2019, y/y, neočištěné o kalendářní efekt, stálé ceny)

Skutečnost
: 7,3 %
Očekávání
:  6,6 %
Předchozí
:   3,7 %

Rozbor
: Po očištění o kalendářní vlivy ve stálých cenách meziročně maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel v září vzrostly 5,1 %. Na stejné bázi prodeje nepotravinářského zboží posílily 8,7 %, prodeje potravinářského zboží vzrostly 2,1 % a prodeje pohonných hmot posílily 0,6 %. Prodeje a opravy motorových vozidel stejnou metodikou vzrostly 3,7 %. Maloobchodní tržby včetně prodejů a oprav motorových vozidel v září stejným měřením vzrostly 4,7 %.

Hodnocení
: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel rostly opět silněji než se čekalo. Trend jejich robustního růstu stále trvá. Jejich růst táhnou hlavně prodeje nepotravinářského zboží. Spotřeba domácností je ale bržděna nižším růstem prodejů potravinářského zboží. Prodeje a opravy motorových vozidel sotva stagnují. Proto je celková dynamika růstu maloobchodních tržeb včetně prodeje a oprav motorových vozidel slabší. Trendy zmíněných hlavních kategorií maloobchodních tržeb jsou v posledním roce relativně stabilní.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web