Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Míra nezaměstnanosti v dubnu vzrostla jen mírně, silně klesly odpracované hodiny

Úterý 2. červen 2020 15:58

Obecná míra nezaměstnanosti České republiky pracujících věku 15 - 64 let v dubnu vzrostla na 2,3 %, maximum od srpna 2018 (2,5 %) z 2,0 % v březnu resp. z 2,1 % v dubnu 2019. Míra zaměstnanosti 75,2 % zůstává na úrovních dlouhodobých maxim, ve srovnání s loňským dubnem beze změny. Prohloubil se však počet odpracovaných hodin. Meziročně již v březnu jejich průměr klesl 10 %, v dubnu jejich počet oslabil 22 %. Značně vyšší je dopad na sebezaměstnané, jejichž odpracované hodiny klesly 31 %, pokles odpracovaného času zaměstnanců byl méně silný, 19 %. Data ačkoliv jsou za duben do značné míry zahrnují i květen, práce jejich sběru byly ukončeny 21.5. Český statistický úřad k výsledkům nezaměstnosti lakonicky uvedl: “Dopady protiinfekčních opatření na dubnovou nezaměstnanost i na počet lidí se zaměstnáním nebyly výrazné.”

Data jsou překvapivá. V dubnu vrcholila koronavirová krize a i v květnu ekonomická aktivita přes dílčí růst byla stále značně oslabena. Na rozdíl např. od Spojených států amerických, kde nezaměstnanost v dubnu prudce vzrostla na vícedekádní maxima ale nezaměstnanost vzrostla zanedbatelně. Rozdíl je dán hlavně odlišnou metodikou evidence nezaměstnaných, v koronavirové krizi se spoustou zaměstnanců na USA počítají do evidence lidí bez práce i ty, kteří neberou mzdu i ty, kteří jednoduše nebyli v zaměstnání. Data České republiky patrně evidují klasicky evidované na úřadu práce bez pracovní smlouvy a příjmů zaměstnání. 

Přesto je zajímavé, jak rozsáhlé uzavírky v těžce koronavirovou krizí stižených sektorech jako je cestovní ruch, stravovacích, nápojových a ubytovacích služeb a rekreačních služeb volného času dosud příliš neovlivnily data nezaměstnanosti. Řada firem vyčkává a vyhlíží konec koronavirové krize a s propouštěním vyčkává, některé firmy vzhledem ke zvláštní povaze této krize a výpadku aktivity s předpokladem nestandardních podmínek hospodářství jen po přechodné období raději než škrty počtu zaměstnanců se s pracovníky flexibilně domluvila na (dočasné) korekci mezd i proto, že předpokládají, že trh práce zůstane dlouhodobě silný a že nahrazovat kmenové zaměstnance by mohlo být komplikované. Z téhož důvodu firmy hledají jiné úspory či přechodně mohou strpět tlak na provozní a celkové ziskové marže. Navíc více zaměstnanců odvětví jsou cizinci, kteří nejsou evidování na českém úřadu práce a řada zaměstnanců možná oficiálně není evidována. Rovněž někteří již propuštění zaměstnanci našli jiná pracovní místa nebo předpokládají rychlý nástup do jiného zaměstnání a evidenci na úřadu práce se vyhnuli. Taky se příznivě promítají podpůrné programy vlády a centrální banky. Proto se koronavirová krize v podobě zastavení ekonomické aktivity promítla hlavně v propadu odpracovaných hodin. 

Míra nezaměstnanosti ještě poroste, ještě přijde další propouštění firem, jejichž optimistické očekávání vzhledem ke slabosti oživení ekonomické aktivity se nenaplnilo či firem, které trvaleji budou muset vzhledem ke strukturálním změnám kvůli koronavirové krizi ukončit činnost či změnit svůj model aktivity. Přesto vrchol nezaměstnanosti možná bude vůči očekávání níže kvůli zmíněným důvodům, hlavně kvůli tomu, že koronavirová krize může být kratší, než krize v minulosti. To může znamenat příznivý signál, že hlavní motor ekonomiky, poptávka domácností, nebude tolik poškozen s příznivým dopadem na firemní investice a celkový ekonomický růst v dalších letech.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web