Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Mzdy rostly silně i ve čtvrtém čtvrtletí, jejich růst pozvolna slábne

Pondělí 9. březen 2020 23:49

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v České republice ve čtvrtém čtvrtletí 2019 meziročně vzrostla 6,7 % po růstu 7,0 % v předchozím čtvrtletí. Reálně, po odečtení inflace, se průměrná hrubá měsíční mzda ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila 3,6 % po růstu 4,1 % v předchozím kvartálu. Růst mezd pozvolna slábne. Zaměstnanost přestává růst, nezaměstnanost stagnuje na rekordních minimech.

Rozbor

Mzdy
: Ve čtvrtém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla na 36 164 Kč. Medián mezd činil 31 202 Kč a meziročně vzrostl 6,6 %.  Vývoj mezd je mnohem méně diferencovaný než vývoj zaměstnanosti, jednak co se týče sektorů i regionů meziročně nejčasteji v pásmu 5,0 - 8,0 %.  V roce 2019 průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla na 34 125 Kč, meziročně o 7,1 %, reálně vzhledem k rostoucí inflaci 4,2 %. 

Zaměstnanost
: Zaměstnanost v průměru přestává růst. Poklesy zaměstnanosti registruje sekundární sektor, tedy zpracovatelský průmysl a stavebnictví, zaměstnanost pak rostla ve většině odvětví služeb a ve veřejném sektoru. Vedle dlouhodobě klesající zaměstnanosti v utlumovaném odvětví těžby a dobývání nejvíce zaměstnanosti ztratil zpracovatelský průmysl, 18 600 pracovních míst. Regionálně roste zaměstnanost hlavně v Praze. 

V souvislosti s rekordně nízkou nezaměstnaností resp. vysokou mírou zaměstnanosti a nadále rekodnímu počtu volných pracovních míst Český statistický úřad zmínil imigrační trend s ekonomickými důvody a kořeny. Podle ČSÚ poněvadž domácí nabídka nedokázala pokrývat poptávku podniků po pracovní síle, došlo v Česku k výraznému zvyšování počtu pracujících cizinců ze zemí s vyšší nezaměstnaností a levnou pracovní silou, zejména z Ukrajiny, ale též z balkánských a dalších zemí.    

Hodnocení
: Data stále potvrzují silný růst mezd, ten ale slábne. Zaměstnanost přestává růst, nezaměstnanost stagnuje na rekordních minimech.

Stále silný růst mezd plyne z přehřívání trhu práce. Solidní ekonomický růst a poptávka po pracovních silách odčerpává z ekonomiky poslední volné kapacity práce. Důsledkem je rekordně nízká míra nezaměstnanosti a tlak na růst mezd. 

Růst ekonomiky ale slábne v důsledku oslabení růstu ekonomiky Německa a Evropské unie kvůli obchodním válkám a odcházení Spojeného království  Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Tím bude přehřívání trhu práce ustávat. Tím víc, že se již brzo projeví rychlý vpád koronaviru do světa i České republiky s útlumem ekonomické aktivity a trhu práce. Důležitost tohoto efektu bude spočívat hlavně v době trvání jeho působení, který momentálně není znám a je značně nejistý. Přesto hlavní scénář je, že by epidemie koronaviru měla působit řádově jen několik měsíců než čtvrtletí. 

Rychlejší růst mezd a silný trh práce stále nicméně jsou tahouny silného růstu ekonomiky a tvoří i nebezpečný inflační tlak. Inflace v posledních měsících nebezpečně vzrostla, hlavně ale však kvůli zdá se mimořádně silnému růstu cen potravin. Citlivost reakce inflace na zrychlení růstu mezd zdá se je nižší než v minulosti (kvůli růstu produktivity práce, globální konkurenci apod.) a větší inflační nebezpečí z těchto důvodů a kvůli hrozbě výraznějšího slábnutí růstu ekonomiky letos nehrozí.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web