Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Obchodní bilance v prosinci v deficitu

Pátek 6. březen 2020 19:34

Obchodní bilance České republiky podle sezónně neupravených dat v prosinci skončila deficitem 6,7 mld. Kč po přebytku 11,02 mld. Kč v listopadu. Obchodní bilance dlouhodobě setrvává v solidních přebytcích díky růstu exportu a přebytkové bilance automobilů. Začíná se ale ukazovat slabost ekonomiky Německa a nižší poptávky po českém exportu.

Česká republika: Obchodní bilance se zbožím (sezónně neupraveno, mld. Kč, 12 2019)

Skutečnost
:   - 6,7
Očekávání
:     
Předchozí
:     11,02 (revize z 10,2)

Rozbor
: V meziročním srovnání deficit obchodní bilance podle sezónně neupravených dat následuje po deficitu 4,6 mld. Kč v prosinci 2018. Sezónně upravený  přebytek obchodní bilance se snížil na 10,9 mld. Kč z 13,7 mld. Kč ve stejném měsíci roku 2018. Meziročně značně klesly přebytky obchodu klíčových zboží motorových vozidel, resp.  bilance s Německem a Evropskou unií. Ten byl nejnižší za poslední roky. 

Přebytek obchodní bilance za loňský rok 149 mld. Kč překonal sice přebytek obchodní bilance roku 2018 98 mld. Kč., za přebytkem roku 2017 163 mld. Kč ale stále zaostává. V roce 2019 export vzrostl 2,0 % a dovoz 0,6 %. 

Hodnocení
: Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích. Aktivní saldo českého zahraničního obchodu dlouhodobě roste hlavně díky růstu přebytku obchodu s automobily. Díky tomu Česko stále zvyšuje přebytky bilance obchodu s Evropskou unií kam automobily převážně směřují. 

Poslední data ale ukazují nepříznivý efekt obchodních válek a poklesu růstu světové ekonomiky, které si vyžádalo značné přibrždění růstu evropské ekonomiky a zastavení růstu hospodářství Německa. Tento efekt je vidět taky ve značném zpomalení růstu průmyslové výroby Česka.

V roce 2018 vůči minulým rokům došlo ke snížení celkového přebytku obchodní bilance, kdy růst dovozu nestačil krýt růst vývozu. Možná se do výsledků promítl rychlejší růst české ekonomiky a tím i poptávky po dovozu, možná i silnější koruna k euru. Ta zdražuje vývozy a zlevňuje dovozy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web