Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Prosincová průmyslová výroba pokračovala ve slábnutí

Středa 11. březen 2020 23:59

Průmyslová výroba České republiky v prosinci meziročně ve stálých cenách po úpravě o rozdílný počet pracovních dnů klesla 3,4 % po poklesu 3,2 % v listopadu. Data stále potvrzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity, v trendovém průměru český průmysl ještě vykazuje alespoň jen drobný růst (poklesy čelních ukazatelů průmyslové výroby jsou do značné míry způsobeny i silnou srovnávací základnou loňska), když v Německé ekonomice, na níž je český zpracovatelský průmysl značně závislý zpracovatelský průmysl uvázl v silné recesi (která se poslední dobou zkrátila na minimum) a hrubý domácí produkt brázdí vody stagnace. Horší časy zpracovatelského průmyslu České republiky signalizují i data nových zakázek, které v prosinci meziročně klesly 2,7 % po poklesu 2,9 % v listopadu. Navíc tento rok číhá velká výzva koronaviru, která si pravděpodobně vyžádá další značné oslabení průmyslové výroby a její sestup do recese.

Makroekonomické zprávy Česká republika: Průmyslová výroba (12 2019, meziroční změna, očištěno o vliv počtu pracovních dnů, reálně)

Skutečnost
:  - 3,4 %
Očekávání
:   
Předchozí
:    - 3,2 %

Rozbor
: Po vyloučení sezónních vlivů průmyslová výroba meziměsíčně klesla 0,9 % po poklesu 1,1 % předchozí měsíc. Podle Českého statistického úřadu byl tento pokles zčásti ovlivněn vyšším čerpáním dovolených a omezením výroby v závěru roku.

Odvětvová struktura naznačuje plošný zásah recese odvětví zpracovatelského průmyslu s výjimkou některých odolávajících podsektorů, např. produkce základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků a nebo elektrických zařízení. Ale i dosavadní tahouni růstu produkce zpracovatelského průmyslu, tj. produkce automobilů, strojů a zařízení svojí drobnou recesí začínají táhnout český zpracovatelský průmysl do recese. 

Nové zakázky českého průmyslu naznačují pokračování slabosti, hlavně kvůli slábnutí poptávky ze zahraničí. V prosinci klesly 2,7 % po poklesu 2,9 % v listopadu, od začátku roku meziročně vzrostly 1,2 %. Ve stejných obdobích nové zakázky z tuzemska klesly 0,4 % resp. 8,0 % resp. vzrostly 3,0 % a nové zakázky ze zahraničí klesly 3,7 % resp. 0,5 % resp. vzrostly 0,4 %. 

Průmyslová výroba v roce 2019 meziročně klesla 0,5 %. Hodnota nových zakázek byla vyšší o 1,2 %, z toho domácí zakázky vzrostly 3,0 % a zahraniční objednávky vzrostly 0,4 %. 

Hodnocení
: Data stále potvrzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity, v trendovém průměru český průmysl ještě vykazuje alespoň jen drobný růst (poklesy čelních ukazatelů průmyslové výroby jsou do značné míry způsobeny i silnou srovnávací základnou loňska), když v Německé ekonomice, na níž je český zpracovatelský průmysl značně závislý zpracovatelský průmysl uvázl v silné recesi (která se poslední dobou zkrátila na minimum) a hrubý domácí produkt brázdí vody stagnace. Horší časy zpracovatelského průmyslu České republiky signalizují i data nových zakázek, které v prosinci meziročně klesly 2,7 % po poklesu 2,9 % v listopadu. Navíc tento rok číhá velká výzva koronaviru, která si pravděpodobně vyžádá další značné oslabení průmyslové výroby a její sestup do recese. 

Růst průmyslové výroby slábne na pozadí poklesu poptávky Evropy hlavně Německa. Ten přišel hlavně kvůli dlouhodobě stále eskalujícím obchodním válkám Spojených států amerických a svých hlavních obchodních partnerů, hlavně s Čínskou lidovou republikou a kvůli nejasnému a odkládanému odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, které stály za zpomalením růstu světové ekonomiky. To si vyžádalo značné přibrždění růst evropské ekonomiky a zastavení růstu hospodářství Německa. 

Slabost zpracovatelského průmyslu Německa nicméně již ustává a ekonomika západní Evropy teprve vykazuje známky stabilizace trendu slábnutí svého růstu s dosažením Fáze 1 obchodní dohody USA a Číny a s nasměrováním UK a EU k brexitu k jeho realizaci po předčasných parlamentních volbách UK a snížením nejistot spojených s těmito faktory tlaků světové ekonomiky. 

Tyto události omezují tlaky, nejistoty a rizika světové ekonomiky a přispěly by k posílení růstu světové ekonomiky a přes export a na globálním hospodářství závislém českém zpracovatelském průmyslu posílí i růst české ekonomiky, nebýt nenadálého útoku epidemie obávaného nového koronaviru, tedy betakoronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web