Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Průmyslová výroba v září méně slabší, než se čekalo

Čtvrtek 14. listopad 2019 15:55

Průmyslová výroba České republiky v září meziročně ve stálých cenách po úpravě o rozdílný počet pracovních dnů klesla 0,6 %, trh čekal její pokles 1,0 %. V srpnu průmyslová výroba klesla 1,2 %. Data nicméně stále potvrzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity, když v Německu zpracovatelský průmysl uvázl v silné recesi. Nové zakázky českého průmyslu větší slabost nenaznačují.

Makroekonomické zprávy Česká republika: Průmyslová výroba (9 2019, y/y, očištěno o vliv počtu pracovních dnů, reálně)

Skutečnost
: - 0,6 %
Očekávání
:  - 1,0 %
Předchozí
:   - 1,2 %

Rozbor
: Po vyloučení sezónních vlivů průmyslová výroba meziměsíčně vzrostla 0,8 %. Odvětvová struktura naznačuje plošný zásah recese odvětví zpracovatelského průmyslu s výjimkou některých odolávajících podsektorů. K nim patří i produkce automobilů. I v jejím případě je ale znát útlum růstu.

Nové zakázky českého průmyslu větší slabost nenaznačují. V září resp. od začátku roku meziročně vzrostly 2,7 % resp. 2,9 %. Jejich komponenty ve stejných sledovaných obdobích vzrostly podobně, nové zakázky z tuzemska 2,4 % resp. 4,9 % a nové zakázky ze zahraničí 2,9 % resp. 2,1 %.

Hodnocení
: Data potvrzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity podobně jako je patrná slabost tohoto odvětví v Evropě a hlavně v Německu, kde zuří silná recese zpracovatelského průmyslu.

Růst průmyslové výroby slábne na pozadí poklesu poptávky Evropy hlavně Německa. Ten přišel hlavně kvůli dlouhodobě stále eskalujícím obchodním válkám a brexitu, které stály za zpomalením růstu světové ekonomiky. To si vyžádalo značné přibrždění růst evropské ekonomiky a zastavení růstu hospodářství Německa. Pokles aktivity českého průmyslu, která v průměru ještě nepatrně roste, ještě není tak silný jako třeba v Německu. Slabost se ale ve druhém pololetí patrně dále prohloubí, neboť situace v Evropě ani v Německu se zatím nelepší.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web