Akcie

Makroekonomické události ČR: ČNB v zápisu (rozhodnutí úr. sazeb 17.12.) říká, že vývoj ekonomiky nenaplňuje přes uzavírky obavy, střednědobě banka hledí k méně uvolněné monetární politice

Úterý 12. leden 2021 22:02

Česká národní banka v zápisu k rozhodnutí úrokových sazeb 17.12. sdělila, že nebezpečí ekonomiky spojené s jejími uzavírkami se tolik neprojevuje. Většina členů bankovní rady ČNB vidí tendenci makroekonomického vývoje spíš směrem  méně uvolněné měnové politiky. Komentáře centrální banky ekonomiky a monetární politiky jsou méně pesimistické, než se čekalo, přesto výhled začátku zvyšování úrokových sazeb pro přelom pololetí 2021 se nemění. Banka tak nadále čeká, v příštích letech oživení ekonomiky které bude srovnávat pád hospodářství tohoto roku, pokles inflace k svému cíli 2 %, posilování koruny a postupný růst úrokových sazeb během tohoto roku. Ekonomika bude v příštích měsících pod tlakem koronaviru, pak ale by měly úřadovat účinky vakcín, které by virus měly odtlačit do pozadí a uvolnit cestu ekonomickému oživení. Naplní-li se základní scénář, hospodářství může oživovat silněji, než se čeká. Úrokové sazby by se tak mohly začít postupně zvyšovat nejdříve již od druhého čtvrtletí 2021, spíše však od druhého pololetí 2021.

Zápis rozhodnutí České národní banky úrokových sazeb 17.12. (Česká národní banka úrokové sazby podle očekávání nezměnila. Banka svoji hlavní úrokovou sazbu, 2týdenní repo sazbu, ponechala na 0,25 %. Lombardní úroková sazba byla potvrzena na dosavadních 1,00 % a diskontní úroková sazba zůstala nezměněna 0,05 %. Pro rozhodnutí nezměnit úrokové sazby zvedlo ruku všech 7 členů bankovní rady. Komentáře banky nepřinesly zásadní změny ani překvapení vůči rétorice posledního rozhodování monetární politiky včetně úrokových sazeb. Banka tak nadále čeká, v příštích letech oživení ekonomiky které bude srovnávat pád hospodářství tohoto roku, pokles inflace k svému cíli 2 %, posilování koruny a postupný růst úrokových sazeb během příštího roku.)

Rozbor, důležité komentáře


Ekonomický růst
: Riziko horšího pandemického vývoje, spojené s dlouhodobějšími a plošnějšími uzavírkami hospodářství našich obchodních partnerů i domácího průmyslu, vnímala bankovní rada v aktuální situaci jako méně výrazné. Ačkoli se však toto nebezpečí v plném rozsahu nezhmotňuje, zhoršení situace nelze vyloučit. Většina členů bankovní rady vyslovila názor, že ve scénáři uvolněnější fiskální politiky v příštích letech v souvislosti s plánovaným balíčkem daňových změn daňová opatření budou v aktuálním kontextu boje proti hospodářským dopadům koronavirové pandemie málo efektivní. Guvernér Rusnok pak shrnul, že první měsíce roku 2021 budou i nadále „cestou slzavým údolím“, protože se budou kombinovat nepříznivé epidemické faktory s ekonomickými problémy, které zasáhnou zejména menší firmy, podnikatele a nejzranitelnější domácnosti. Zlepšení situace vidí až v druhé polovině roku 2021.

Monetární politika
: Ohledně nekonvenčních nástrojů měnové politiky se dle ČNB zdá, že potřeba jejich využití v české ekonomice není aktuální. Přesto se jejich přípravě bude banka nadále věnovat. Momentálně se ale makroekonomický vývoj podle většiny členů bankovní rady ČNB obrací spíše směrem k potřebě méně uvolněné měnové politiky ve střednědobém horizontu. J. Rusnok v souladu s tím vyjádřil názor, že první projekcí, nad níž bude moci proběhnout zásadnější debata o budoucím směřování měnové politiky, bude ta na začátku května.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře centrální banky ekonomiky a monetární politiky jsou méně pesimistické, než se čekalo, přesto výhled začátku zvyšování úrokových sazeb pro přelom pololetí 2021 se nemění. 

Banka tak nadále čeká, v příštích letech oživení ekonomiky které bude srovnávat pád hospodářství tohoto roku, pokles inflace k svému cíli 2 %, posilování koruny a postupný růst úrokových sazeb během tohoto roku. Ekonomika bude v příštích měsících pod tlakem koronaviru, pak ale by měly úřadovat účinky vakcín, které by virus měly odtlačit do pozadí a uvolnit cestu ekonomickému oživení. Naplní-li se základní scénář, hospodářství může oživovat silněji, než se čeká. Úrokové sazby by se tak mohly začít postupně zvyšovat nejdříve již od druhého čtvrtletí 2021, spíše však od druhého pololetí 2021.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web