Akcie

Makroekonomické události ČR: Inflace v dubnu vzrostla o dost víc, než čekalo

Úterý 11. květen 2021 22:49

Inflace měřená indexem spotřebitelských cen CPI v České republice v dubnu vzrostla o dost víc, než se čekalo kvůli zdražení cen ropy resp. dopravy a alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Inflace se tak dokonce rychle vrátila lehce nad horní limit tolerančního pásma České národní banky 1 - 3 % jejího inflačního cíle 2 %. Index meziměsíčně vzrostl 0,5 % po růstu 0,2 % v březnu, trh čekal jeho růst jen 0,2 %. Meziroční růst spotřebitelských cen vzrostl na 3,1 % z 2,3 % v dubnu, trh čekal jeho zvýšení jen na 2,7 %. Inflace tak v dubnu obnovila svůj růst poté, co březnu zastavila svůj pokles, ovšem pouze díky silnému růstu cen energií/ropy resp. benzínu/dopravy a zdražení alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Nebýt růstového tahu těchto dvou kategorií inflace by byla 1 %. ČNB čeká, že příští rok se inflace vrátí k inflačnímu cíli banky 2 %. Inflace je v posledních měsících nadprůměrná resp. nad cílem České národní banky 2 % dominantně kvůli pokračujícímu silnému tahu oddílu alkoholických nápojů a tabáku a v posledních měsících kvůli silnému růstu cen energií resp. dopravy. Ekonomika prožívá s koronavirovou pandemií silný šok recese, přesto v některých ohledech méně než se čekalo. Ekonomika během koronavirové pandemie aspoň zčásti pootevřela továrny a vybrané obchody a s podporou vlády a ČNB ekonomice nezaměstnanost dosud roste jen málo a obecně situace se nepodobá katastrofě. ČNB zatím může být vzhledem k plnění inflačního cíle s daty i s inflační projekcí dalších kvartálů kolem cíle spokojena. Pokles inflace by v dalších kvartálech mělo zastavit oživení ekonomiky. Ačkoliv inflace patří k hlavním cílům banky, ta musí hlídat inflační stabilitu a dílem i vývoj ekonomiky s velkými riziky koronavirového šoku. S uklidněním inflace a naopak pokračující agresivitě koronavirové pandemie ČNB drží úrokové sazby u nuly a předpokládá jejich zvyšování od druhého pololetí 2021 s vakcinací obyvatelstva a se snížením významu koronaviru.

Česká republika: Index spotřebitelských cen  CPI (4 2021, meziměsíční změna)
 
Skutečnost
:   0,5 %  
Očekávání
:     0,2 %                
Předchozí
:      0,2%

Česká republika: Index spotřebitelských cen CPI (4 2021, meziroční změna)

Skutečnost:   3,1 %
Očekávání
:    2,7 %
Předchozí
:     2,3 % 

Rozbor: Inflace měřená indexem spotřebitelských cen CPI v České republice v dubnu vzrostla o dost víc, než se čekalo kvůli zdražení cen ropy resp. dopravy a alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Inflace se tak dokonce rychle vrátila lehce nad horní limit tolerančního pásma České národní banky 1 - 3 % jejího inflačního cíle 2 %. 

Poté co na podzim a v zimě oslabily růsty cen hlavních tahounů anuální inflace, kategorií potravin a bydlení, dominantním tahounem anuální inflace s podílem 35 % zůstal růst cen kategorie alkoholické nápoje a tabák, jeho podíl na jaře hbitě dorostla kategorie dopravy podílem 32 %. 

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců v dubnu stagnovala na březnových 2,8 %.

Hodnocení
: Inflace měřená indexem spotřebitelských cen CPI v České republice v dubnu vzrostla o dost víc, než se čekalo kvůli zdražení cen ropy resp. dopravy a alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Inflace se tak dokonce rychle vrátila lehce nad horní limit tolerančního pásma České národní banky 1 - 3 % jejího inflačního cíle 2 %. 

Inflace tak v dubnu obnovila svůj růst poté, co březnu zastavila svůj pokles, ovšem pouze díky silnému růstu cen energií/ropy resp. benzínu/dopravy a zdražení alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Nebýt růstového tahu těchto dvou kategorií inflace by byla 1 %. 

Během jarního koronavirového šoku inflace klesala jen mírně, méně, než se čekalo a navíc v červnu a červenci opět udeřila a nečekaně silně vzrostla, v červenci hlavně s pomocí rychlejšího meziměsíčního růstu cen ropy, energií a benzínu, jenž značně zkrátil jejich meziroční pokles. Meziroční růst cen jádra inflace, tj. bez cen potravin a energií téměř všech hlavních kategorií tehdy vůči červnu zrychlil. Srpen a září ukázaly drobný pokles meziroční inflace, který se více projevil v říjnu, listopadu, prosinci, lednu, únoru a nebýt silnějšího růstu cen ropy, energií tresp. benzínu i v březnu. 

ČNB čeká, že příští rok se inflace vrátí k inflačnímu cíli banky 2 %. Inflace je v posledních měsících nadprůměrná resp. nad cílem České národní banky 2 % dominantně kvůli pokračujícímu silnému tahu oddílu alkoholických nápojů a tabáku a v posledních měsících kvůli silnému růstu cen energií resp. dopravy. 

Ekonomika prožívá s koronavirovou pandemií silný šok recese, přesto v některých ohledech méně než se čekalo. Ekonomika během koronavirové pandemie aspoň zčásti pootevřela továrny a vybrané obchody a s podporou vlády a ČNB ekonomice nezaměstnanost dosud roste jen málo a obecně situace se nepodobá katastrofě. ČNB zatím může být vzhledem k plnění inflačního cíle s daty i s inflační projekcí dalších kvartálů kolem cíle spokojena. Pokles inflace by v dalších kvartálech mělo zastavit oživení ekonomiky. Ačkoliv inflace patří k hlavním cílům banky, ta musí hlídat inflační stabilitu a dílem i vývoj ekonomiky s velkými riziky koronavirového šoku. S uklidněním inflace a naopak pokračující agresivitě koronavirové pandemie ČNB drží úrokové sazby u nuly a předpokládá jejich zvyšování od druhého pololetí 2021 s vakcinací obyvatelstva a se snížením významu koronaviru.

Dopad na trhy
: Data jsou silnější, než čekal trh, inflace je opět zvýšená. Na druhou stranu inflaci nadhodnocují volatilní a monetární politkou těžko řiditelné položky energií, alkoholických nápojů a tabáku. Přesto jsou nad očekávání robustní data spíše lepší pro akcie a korunu a nepříznivá pro dluhopisy. Po zprávě koruna k euru zahájila posilování, na konci dne od kotací před daty 0,4 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web