Akcie

Makroekonomické události ČR: Maloobchodní tržby v květnu vzrostly o dost víc, než se čekalo

Čtvrtek 5. srpen 2021 23:26

Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel Česka v květnu výrazně vzrostly a značně tím překonaly očekávání. Po nepřesvědčivých prodejích v dubnu, kdy se ovšem ekonomika a obchody sotva začaly pootevírat a tržby byly zhruba na zimních úrovních silně stižených koronavirovou pandemií v květnu dorazilo konečně oživení patrné z meziměsíčního i meziročního růstu. Meziměsíčně po očištění o sezónní vliv ve stálých cenách vzrostly 7,3 % po růstu 0,7 % v dubnu. Meziročně bez očištění o kalendářní efekt ve stálých cenách jejich růst 8,1 % znamená posílení růstové dynamiky z dubnových 7,3 % (revize snížení z 7,5 %), o dost více, než růst 4,5 %, který čekal trh. Oživení by mělo pokračovat, když by se mělo více projevit významnější otevírání obchodů. Citelnější oživení spotřeby domácností a tím i růstu domácí poptávky a ekonomiky lze předpokládat až od druhého pololetí 2021.

Česká republika: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel (5 2021, meziměsíční změna, očištěno o sezónní vliv, stálé ceny)

Skutečnost:    7,3 % 
Očekávání
:   
Předchozí
:      0,7 %

Česká republika: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel
 (5 2021, meziroční změna, neočištěné o kalendářní efekt, stálé ceny)

Skutečnost:    8,1 % 
Očekávání
:     4,5 %
Předchozí
:      7,3 % (revize z 7,5 %)

Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel Česka v květnu výrazně vzrostly a značně tím překonaly očekávání. Po nepřesvědčivých prodejích v dubnu, kdy se ovšem ekonomika a obchody sotva začaly pootevírat a tržby byly zhruba na zimních úrovních silně stižených koronavirovou pandemií v květnu dorazilo konečně oživení patrné z meziměsíčního i meziročního růstu. Oživení by mělo pokračovat, když by se mělo více projevit významnější otevírání obchodů. Citelnější oživení spotřeby domácností a tím i růstu domácí poptávky a ekonomiky lze předpokládat až od druhého pololetí 2021.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web