Akcie

Makroekonomické události eurozóna: ECB dle očekávání nezměnila úrokové sazby, ani komentáři a makroekonomickými projekcemi nepřekvapila

Čtvrtek 12. prosinec 2019 19:27

Evropská centrální banka rozhodla podle očekávání nezměnit svoje hlavní úrokové sazby. Hlavní úroková sazba hlavních refinančních operací tak zůstala 0 %. Komentář k rozhodnutí nevykazuje významné změny vůči prohlášení banky k předchozímu rozhodnutí monetární politiky 24.10. ECB potvrdila zahájení resp. obnovení programu výkupu cenných papírů a tím i celkově systému kvantitativního uvolňování ve výši 20 mld. EUR měsíčně  od 1.11. ECB rovněž potvrdila výhled, že úrokové sazby zůstanou dlouhodobě na současné nízké úrovni nebo níže do doby, než se inflace přiblíží střednědobému cíli ECB těsně pod 2 %. Makroekonomické projekce růstu ekonomiky a inflace nedoznaly vůči předchozímu výhledu banky ze září větších změn. Banka tak celkově posílila monetární expanzi podporující ekonomický růst a inflaci. Snad jedinou citelnější změnou je signál stabilizace zpomalení růstu ekonomiky. Efektivita monetární politiky je však omezená, hlavními důvody slabosti ekonomiky jsou obchodní války a brexit, na jejich vyřešení bude záležet další vývoj ekonomiky. Monetární politika ECB tyto nepříznivé efekty zatím pouze tlumí.

Eurozóna: Rozhodnutí ECB úrokových sazeb (hlavní úroková sazba hlavních refinančních operací)

Skutečnost
:  0,0 %
Očekávání
:   0,0 %
Předchozí
:    0,0 %

Eurozóna: Rozhodnutí ECB úrokových sazeb
 (depozitní úroková sazba)

Skutečnost
: - 0,5 %
Očekávání
:  - 0,5 %
Předchozí
:   - 0,5 %

Eurozóna: Rozhodnutí ECB úrokových sazeb
 (mezní úvěrová úroková sazba)

Skutečnost
:  0,25 %
Očekávání
:   0,25 %
Předchozí
:    0,25 %

Rozbor, důležité komentáře


ECB rozhodla podle očekávání nezměnit svoje hlavní úrokové sazby. Hlavní úroková sazba hlavních refinančních operací tak zůstala 0 %.

Výkonná rada ECB stanovila očekávání, že hlavní úrokové sazby ECB zůstanou na současných nebo nižších úrovních do doby, kdy inflační výhled bude robustně konvergovat k úrovni  dostatečně blízké ale pod 2 % projekčním (střednědobém) horizontu ECB (což je cíl inflace) a kdy taková konvergence bude soustavně reflektována v podkladové inflační dynamice. Svůj inflační cíl ECB definuje jako střednědobou inflaci mírně pod 2 %.

ECB ale rovněž opět oznámila zahájení resp. obnovení programu výkupu cenných papírů a tím i celkově systému kvantitativního uvolňování ve výši 20 mld. EUR měsíčně a to od 1.11. 2019.

Banka zopakovala, že bude pokračovat v reinvesticích plného objemu jistiny expirujících cenných papírů nakoupených v rámci programu nákupu aktiv v prodlouženém období po datumu, kdy ECB zahájí zvyšování svých hlavní úrokových sazeb a v každém případě tak dlouho, jak bude nutné k udržení příznivých podmínek likvidity a dostatečného rámce monetární podpory. 

Makroekonomické projekce ECB růstu hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny pro roky 2019, 2020, 2021 a 2022 jsou 1,2 %, 1,1 %, 1,4 % a 1,4 %. Dle předchozích projekcí k rozhodnutí monetární politiky 12.9. pro roky 2019, 2020 a 2021 byly 1,1 %, 1,2 % a 1,4 %.

Makroekonomické projekce ECB hlavního inflačního ukazatele eurozóny, Harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) eurozóny pro roky 2019, 2020, 2021 a 2022 jsou 1,2 %, 1,1 %, 1,4 % a 1,6 %. Dle předchozích projekcí k rozhodnutí monetární politiky 12.9. pro roky 2019, 2020 a 2021 byly 1,2 %, 1,0 % a 1,5 %

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Ve druhém pololetí 2019 banka opět posílila svoji monetární expanzi a tím i podporu obchodními válkami a odkládaným nejistým odcházením Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie sníženému ekonomickému růstu a trvale nízké inflaci. Banka snížila depozitní úrokovou sazbu a obnovila nákupy cenných papírů. Vedle toho ECB opět snížila své makroekonomické projekce růstu hrubého domácího produktu a inflace. 

Nyní banka potvrdila tyto závěry, že monetární politika zůstane v dohledné době značně expanzivní a prorůstová. Její efektivita je však omezená, hlavními důvody slabosti ekonomiky jsou obchodní války a brexit, na jejich vyřešení bude záležet další vývoj ekonomiky. Monetární politika ECB tyto nepříznivé efekty zatím pouze tlumí. 

Zasedání je první pro Christine Lagardeovou ve funkci prezidentky banky, v čelní funkci nahradila Maria Draghiho od 1.11.

Dopad na trhy
: Rozhodnutí ECB nepřekvapuje, silná monetární expanze je příznivá pro akcie a dluhopisy, nepříznivá pro euro. Po zprávě euro k dolaru po úvodním zisku 0,2 % oslabilo do ztráty vůči kotacím kursu před zveřejněním rozhodnutí ECB 0,2 %. Hlavní akciový index Německa DAX posiluje 0,5 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web