Akcie

Makroekonomické události eurozóna: ECB revolučně po 20 letech změnila inflační cíl, strategii monetární politiky a podpořila tak monetární expanzi

Čtvrtek 22. červenec 2021 22:58

Evropská centrální banka po dlouhé době změnila svůj inflační cíl. Ten již nebude definován vágně těsně pod 2 %, ale bude nastaven na 2 % symetricky. Banka připouští i zájem o inflaci nad 2 % po přechodné období. Kromě toho ECB bude zařazovat do měření inflace i náklady bydlení. Banka rovněž schválila akční plán klimatu. Změna cíle inflace a strategie monetární politiky nepřináší větší překvapení. Ve stopách centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému ECB ve skutečnosti mírně navýšila inflační cíl. Zařazení nákladů bydlení do inflačních parametrů vykazovanou inflaci zvýší.

Změna cíle inflace a strategie monetární politiky

Rozbor, důležité komentáře
: Evropská centrální banka po dlouhé době změnila svůj inflační cíl. Ten již nebude definován vágně těsně pod 2 %, ale bude nastaven na 2 % symetricky. Banka připouští i zájem o inflaci nad 2 % po přechodné období. Kromě toho ECB bude zařazovat do měření inflace i náklady bydlení. Banka rovněž schválila akční plán klimatu. Ten předpokládá posílení analytického aparátu ECB, tlaku na zveřejňování příslušných informací environmentální udržitelnosti s návazností na systém kolaterálu a nákupu aktiv firem ve spojení s řešením rizik. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Změna cíle inflace a strategie monetární politiky nepřináší větší překvapení. Ve stopách centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému ECB ve skutečnosti mírně navýšila inflační cíl. Zařazení nákladů bydlení do inflačních parametrů vykazovanou inflaci zvýší. Aktuálně se monetární politika pravděpodobně příliš nezmění. ECB připouští stále příliš slabou inflaci, případné další posílení monetární expanze se slábnoucí pandemií koronaviru, otevíráním ekonomiky s jejím oživením by mělo diskutabilní účinek. Změny přinesou hlavně expanzivnější monetární politlku v normálnějších časech a snad i rozdíl neplnění inflačního cíle, který ECB příliš nízkou inflací včetně jejího jádra bez cen potravin, energií, alkoholických nápojů a tabákových produktů trvale podstřeluje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web