Akcie

Makroekonomické události eurozóna: ECB úrokové sazby nezměnila, podle očekávání silně navýšila monetární expanzi

Čtvrtek 12. březen 2020 23:59

Evropská centrální banka rozhodla podle očekávání nezměnit svoje hlavní úrokové sazby. Hlavní úroková sazba hlavních refinančních operací tak zůstala 0 %. Čelní střet s realitou hospodářskou slabosti v důsledku úderu koronaviru banka vyřešila navýšením výkupu cenných papírů do konce roku 120 mld. EUR. ECB rovněž posílila své dlouhodobé úvěrové refinanční programy (LTRO, TLTROIII). ECB rovněž potvrdila výhled, že úrokové sazby zůstanou dlouhodobě na současné nízké úrovni nebo níže do doby, než se inflace robustně přiblíží střednědobému cíli ECB těsně pod 2 %. ECB podle očekávání posílila monetární expanzi.

Eurozóna: Rozhodnutí ECB úrokových sazeb (hlavní úroková sazba hlavních refinančních operací)

Skutečnost
:  0,0 %
Očekávání
:   0,0 %
Předchozí
:    0,0 %

Eurozóna: Rozhodnutí ECB úrokových sazeb (depozitní úroková sazba)

Skutečnost: - 0,5 %
Očekávání
:  - 0,5 %
Předchozí
:   - 0,5 %

Eurozóna: Rozhodnutí ECB úrokových sazeb (mezní úvěrová úroková sazba)

Skutečnost:  0,25 %
Očekávání
:   0,25 %
Předchozí
:    0,25 %

ECB rozhodla podle očekávání nezměnit svoje hlavní úrokové sazby. Hlavní úroková sazba hlavních refinančních operací tak zůstala 0 %.

Čelní střet s realitou hospodářskou slabosti v důsledku úderu koronaviru banka vyřešila navýšením výkupu cenných papírů do konce roku 120 mld. EUR. ECB rovněž posílila své dlouhodobé úvěrové refinanční programy (LTRO, TLTROIII). 

Výkonná rada ECB potvrdila očekávání opakovaným komentářem, že hlavní úrokové sazby ECB zůstanou na současných nebo nižších úrovních do doby, kdy inflační výhled bude robustně konvergovat k úrovni  dostatečně blízké ale pod 2 % projekčním (střednědobém) horizontu ECB (což je cíl inflace) a kdy taková konvergence bude soustavně reflektována v podkladové inflační dynamice. Svůj inflační cíl ECB definuje jako střednědobou inflaci mírně pod 2 %.

ECB rovněž opět oznámila pokračování programu výkupu cenných papírů a tím i celkově systému kvantitativního uvolňování ve výši 20 mld. EUR měsíčně zahájeného od 1.11. 2019.

Banka zopakovala, že bude pokračovat v reinvesticích plného objemu jistiny expirujících cenných papírů nakoupených v rámci programu nákupu aktiv v prodlouženém období po datumu, kdy ECB zahájí zvyšování svých hlavní úrokových sazeb a v každém případě tak dlouho, jak bude nutné k udržení příznivých podmínek likvidity a dostatečného rámce monetární podpory. 

Komentář k rozhodnutí je značně pesimistický, je zřejmé, že ECB má z budoucnosti značné obavy. 

Dopad na trhy
: Rozhodnutí ECB je příznivé pro akcie a dluhopisy a nepříznivé pro euro, v dnešních volatilních časech ale ani tyto zprávy nemají takový účinek. Akcie jsou v drtivém poklesu, euro k dolaru po události slábne.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web