Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Eurozóna a Německo se opatrně vyslovily pro větší fiskální podporu, dílčí fiskální průlom

Úterý 25. únor 2020 0:06

Eurozóna by měla být připravena podpořit ekonomiku fiskální politikou více, pokud hospodářství zasáhne slabost. Prohlášení ministrů financí eurozóny podpořilo i Německo, které se dosud k větší fiskální podpoře stavělo zdrženlivě. Jedná se o dílčí průlom, eurozóna i přes apel Evropské centrální banky a pomaleji rostoucích států jako je třeba zadlužená Itálie dosud spíše prosazovala neutrální fiskální politiku.

Jenže pokles růstu ekonomiky byl v posledních čtvrtletích silnější, než se zdálo a navíc hospodářství eurozóny i světa ohrožuje dosud nové a příliš nepoznané riziko, koronavirus. 

Prohlášení sice neznamená aktuální změnu fiskální politiky ani vynucení Německa, aby utrácelo více, znamená však důležitou změnu přístupu, která mlže vést k zásadní revizi fiskálních pravidel eurozóny. Jako průlom prohlášení označila třeba Francie. 

Prohlášení nicméně je stále opatrné a klade důraz na to, že fiskální pomoc by měla být diferenciovaná. Ekonomiky mohou podpořit jen příliš nezadlužené státy s adekvátními úsporami a přiměřeným rozpočtovým hospodařením, tedy v souladu s Paktem růstu a stability. Celkově by  nicméně v případě hospodářského poklesu měla být fiskální politika podpůrnější.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web