Akcie

Makroekonomické události eurozóna: HDP eurozóny (2Q) navázal na silný pokles v prvním čtvrtletí a rekordně oslabil, víc, než se čekalo

Úterý 4. srpen 2020 17:58

Hrubý domácí produkt eurozóny (2Q) mezikvartálně klesl 12,1 %, nejsilněji od začátku měření této statistiky v roce 1995 po pádu 3,6 % v předchozím čtvrtletí, trh čekal jeho o něco menší rekordní oslabení 12,0 %. Meziročně HDP klesl 15,0 %, rovněž nejsilněji v historii vůči očekávání méně rekordního poklesu 14,5 %, v předchozím kvartálu ekonomika klesla 3,1 %. Ekonomika eurozóny v prvním pololetí vstoupila do hluboké ale krátké recese v důsledku koronavirové krize, kdy státy musely zavírat ekonomiky s cílem dostat vir pod kontrolu. V druhém pololetí již aktivita oživuje s otevíráním ekonomik a podporou hospodářství centrální bankou a státem, růst HDP koriguje propady prvního pololetí.

Eurozóna: HDP  (2Q  2020, mezikvartální změna, očištěno o sezónní a kalendářní efekt)

Skutečnost: - 12,1 % (minimum od začátku statistiky 1995)
Očekávání
:  - 12,0 %
Předchozí
:   - 3,6 %

Eurozóna: HDP  (2Q  2020, meziroční změna, očištěno o sezónní a kalendářní efekt)

Skutečnost
: - 15,0 % (minimum od začátku statistiky 1995)
Očekávání
:  - 14,5 %
Předchozí
:   - 3,1 %

Rozbor
: První data ukazují, že propadly všechny hlavní segmenty domácí poptávky, tj. spotřeba domácností, firemní investice a zahraniční poptávka v podobě exportu s výjimkou spotřeby veřejného sektoru, která propady tlumila. Z pohledu sektorů rekordně propadla aktivita zpracovatelského průmyslu, stavebnictví i služeb. Z velkých ekonomik eurozóny suverénně nejvíc oslabila ekonomika Španělska, dále pak Francie a Itálie, méně silně pak spadlo hospodářství Německa, Česka a nejmeněší poklesy registrují pobaltské země, Litva a Lotyšsko. 

Hodnocení
: Ekonomika eurozóny v prvním pololetí vstoupila do hluboké ale krátké recese v důsledku koronavirové krize, kdy státy musely zavírat ekonomiky s cílem dostat vir pod kontrolu. V druhém pololetí již aktivita oživuje s otevíráním ekonomik a podporou hospodářství centrální bankou a státem, růst HDP koriguje propady prvního pololetí.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web