Akcie

Makroekonomické události eurozóna: HDP Francie (1Q 2021) v menší recesi, než se čekalo

Středa 12. květen 2021 22:54

Hrubý domácí produkt druhé největší ekonomiky eurozóny Francie v prvním čtvrtletí 2021 vykázal menší recesi (v mezikvartálním srovnání) než se čekalo. Meziroční vzestup HDP je způsoben nižší srovnávací základnou z loňska, kdy už HDP stlačovala koronavirová pandemie. V relevantnějším srovnání s posledním předpandemickým kvartálem, tj. čtvrtým čtvrtletím 2020 HDP v prvním čtvrtletí klesal 4,4 %. Tedy ekonomika v prvních třech měsících roku stále značně slábla. Plné oživení ekonomiky by měly přinést účinné vakcíny s otevíráním ekonomiky se stálou podporou ultraexpanzivní monetární a fiskální politiky až od druhého pololetí tohoto roku. HDP v prvním čtvrtletí 2021 mezikvartálně vzrostl víc, než se čekalo, 0,4 %, trh čekal jeho menší růst 0,1 % po poklesu 1,4 % (revize z poklesu 1,3 %) v předchozím čtvrtletí. Meziroční propad ekonomiky z čtvrtého čtvrtletí 2020 4,8 % přešel v prvním čtvrtletí 2021 do růstu 1,5 %. Recesi způsobila hlavně recese spotřebitelských výdajů se zavřenými obchody i firmami a nejistotou spotřebitelů, na což doplácely i tržní služby. Data ukazují tak jako v jiných ekonomikách Evropy recesi hospodářství danou hlavně pokračující koronavirovou pandemií, která Francii trápila ještě na přelomu prvního a druhého čtvrtletí 2021, Francie patřila k zemím s největším výskytem koronaviru, kdy v jiných zemích Evropy již pandemie slábla. Recese ekonomiky zahájená již prvním čtvrtletím se během prvního pololetí roku 2020 vystupňovala do obřích rozměrů v důsledku koronavirové krize, kdy státy musel zavírat ekonomiku s cílem dostat vir pod kontrolu. Od druhého pololetí 2020 s otevíráním hospodářství a extrémní expanzí monetární a fiskální politiky se vrací ekonomické oživení, které ale tlumí nové vlny poryvů případů koronaviru postihující opět hlavně služby citlivé na sociální kontakt (ubytovací a stravovací služby, doprava) a spotřebu domácností, ale již ne tolik zahraniční obchod propojený se zpracovatelským průmyslem. Vlády Evropské unie ve druhém pololetí vzdor koronaviru ponechaly volnost produkci továren i mezinárodnímu obchodu. Přesto v roce 2020 data čtvrtého čtvrtletí resp. druhého pololetí znamenají pouze dílčí krytí ztráty prvního pololetí, ekonomika zůstává koronavirem velmi oslabena. Plné oživení ekonomiky by měly přinést účinné vakcíny s otevíráním ekonomiky se stálou podporou ultraexpanzivní monetární a fiskální politiky až od druhého pololetí tohoto roku.

Francie: HDP (1Q 2021, mezikvartální změna, očištěno o sezónní a kalendářní efekt) 

Skutečnost
:    0,4  %
Očekávání
:      0,1 %
Předchozí
:    - 1,4 % (revize z - 1,3 %)

Francie: HDP
 (1Q 2021, meziroční změna, očištěno o kalendářní efekt) 

Skutečnost
:   1,5  %
Očekávání
:
Předchozí
:   - 4,8 %

Rozbor
: Recesi způsobila hlavně recese spotřebitelských výdajů se zavřenými obchody i firmami a nejistotou spotřebitelů, na což doplácely i tržní služby. Koronavirus zatížil i firemních investice, export a aktivitu zpracovatelského průmyslu a stavebnictví, přesto jejich oživování pokračovalo i v prvním čtvrtletí. Vůči čtvrtému čtvrtletí 2020, které funguje jako srovnávací barometr kumulativního oživení od dna prvního šoku koronavirové pandemie na jaře 2020 je patrné, že spotřeba domácností, export a tržní služby odmazaly přílibližně 2/3 svého pádu, zatímco produkce zpracovatelského průmyslu 3/4 a firemní investice a produkce stavebnictví přibližně 90 %.

Hodnocení
: Hrubý domácí produkt druhé největší ekonomiky eurozóny Francie v prvním čtvrtletí 2021 vykázal menší recesi (v mezikvartálním srovnání) než se čekalo. Meziroční vzestup HDP je způsoben nižší srovnávací základnou z loňska, kdy už HDP stlačovala koronavirová pandemie. V relevantnějším srovnání s posledním předpandemickým kvartálem, tj. čtvrtým čtvrtletím 2020 HDP v prvním čtvrtletí klesal 4,4 %. Tedy ekonomika v prvních třech měsících roku stále značně slábla. Plné oživení ekonomiky by měly přinést účinné vakcíny s otevíráním ekonomiky se stálou podporou ultraexpanzivní monetární a fiskální politiky až od druhého pololetí tohoto roku. 

Recesi způsobila hlavně recese spotřebitelských výdajů se zavřenými obchody i firmami a nejistotou spotřebitelů, na což doplácely i tržní služby. 

Data ukazují tak jako v jiných ekonomikách Evropy recesi hospodářství danou hlavně pokračující koronavirovou pandemií, která Francii trápila ještě na přelomu prvního a druhého čtvrtletí 2021, Francie patřila k zemím s největším výskytem koronaviru, kdy v jiných zemích Evropy již pandemie slábla. 

Recese ekonomiky zahájená již prvním čtvrtletím se během prvního pololetí roku 2020 vystupňovala do obřích rozměrů v důsledku koronavirové krize, kdy státy musel zavírat ekonomiku s cílem dostat vir pod kontrolu. Od druhého pololetí 2020 s otevíráním hospodářství a extrémní expanzí monetární a fiskální politiky se vrací ekonomické oživení, které ale tlumí nové vlny poryvů případů koronaviru postihující opět hlavně služby citlivé na sociální kontakt (ubytovací a stravovací služby, doprava) a spotřebu domácností, ale již ne tolik zahraniční obchod propojený se zpracovatelským průmyslem. Vlády Evropské unie ve druhém pololetí vzdor koronaviru ponechaly volnost produkci továren i mezinárodnímu obchodu. Přesto v roce 2020 data čtvrtého čtvrtletí resp. druhého pololetí znamenají pouze dílčí krytí ztráty prvního pololetí, ekonomika zůstává koronavirem velmi oslabena. Plné oživení ekonomiky by měly přinést účinné vakcíny s otevíráním ekonomiky se stálou podporou ultraexpanzivní monetární a fiskální politiky až od druhého pololetí tohoto roku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web