Akcie

Makroekonomické události eurozóna: HDP Francie (2Q) rekordně propadl, méně než se čekalo

Úterý 4. srpen 2020 18:03

Hrubý domácí produkt druhé největší ekonomiky eurozóny Francie ve druhém čtvrtletí mezikvartálně v poválečné historii rekordně propadl 13,8 %, trh čekal jeho gigantičtější pád 15,3 % po propadu 5,9 % (revize z - 5,3 %) v předchozím čtvrtletí. Meziroční propad ekonomiky se ve druhém čtvrtletí prohloubil na 19,0 % z 5,7 % v prvním čtvrtletí. Data ukazují tak jako jinde ve světě mimořádné zmenšení ekonomiky, byť trh čekal ještě silnější propad.  Recese ekonomiky zahájená již čtvrtým čtvrtletí protivládními protesty se během prvního pololetí roku 2020 vystupňovala do obřích rozměrů v důsledku koronavirové krize, kdy stát musel zavírat ekonomiku s cílem dostat vir pod kontrolu. V druhém pololetí již aktivita oživuje s otevíráním hospodářství a podporou ekonomiky centrální bankou a státem, růst HDP koriguje propady prvního pololetí.

Francie: HDP (2Q 2020, mezikvartální změna, očištěno o sezónní a kalendářní efekt) 

Skutečnost
:  - 13,8  %
Očekávání
:   - 15,3 %
Předchozí
:    - 5,9 % (revize z - 5,3 %)

Francie: HDP
 (2Q 2020, meziroční změna, očištěno o sezónní a kalendářní efekt) 

Skutečnost
:  - 19,0  %
Očekávání
:
Předchozí
:    - 5,7 %

Data ukazují tak jako jinde ve světě mimořádné zmenšení ekonomiky, byť trh čekal ještě silnější propad.  Recese ekonomiky zahájená již čtvrtým čtvrtletí protivládními protesty se během prvního pololetí roku 2020 vystupňovala do obřích rozměrů v důsledku koronavirové krize, kdy stát musel zavírat ekonomiku s cílem dostat vir pod kontrolu. Francie patří k nejvíce zasaženým zemím koronavirem. Pád ekonomiky je silnější než v Německu, kde se státu podařilo omezit počet těžších případů nemoci a proto země nemusela zavádět tak striktní aktivitu omezující opatření jako Francie či Itálie. Zavření ekonomiky s výjimkou nezbytných aktivit bylo Francií vynuceno od 17.3. března do 11.5., poté bylo postupně uvolňováno. 

V druhém pololetí již aktivita oživuje s otevíráním hospodářství a podporou ekonomiky centrální bankou a státem, růst HDP koriguje propady prvního pololetí. Statistický úřad Francie INSEE dříve oznámil očekávání, že ekonomika s oživením ve druhém pololetí stáhne do prosince manko na předkrizové úrovně na 1 - 6 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web