Akcie

Makroekonomické události eurozóna: HDP Německa (4Q) revizí mírně navýšen, pád spotřeby domácností a služeb tlumily investice, export resp. průmysl a stavebnictví

Čtvrtek 25. únor 2021 18:41

Hrubý domácí produkt Německa, největší evropské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí nepatrně překonal očekávání. HDP mezikvartálně po očištění o rozdílné ceny, sezónní efekt a rozdílný počet pracovních dnů vzrostl o něco víc, než se čekalo, 0,3 %, vůči očekávání růstu 0,1 % tak jak bylo původně hlášeno po růstu 8,5 % ve třetím čtvrtletí v oživení po propadu ve čtvrtletí druhém (9,7 %) v důsledku první koronavirové vlny. Meziročně po očištění o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů klesl o něco méně než se čekalo, 3,7 % vůči očekávání poklesu 3,9 % % jak bylo původně hlášeno po poklesu 4,0 % ve třetím čtvrtletí. V loňské roce pokles HDP meziročně po očištění o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů byl potvrzen 5,3 % tak jako bylo hlášeno dle prvních výsledků 29.1. po růstu 0,6 % v roce 2019. Data potvrzují slabost ekonomiky, byť o něco méně, než se čekalo. Již dříve statistický úřad oznámil, že ve čtvrtém čtvrtletí oživení HDP sláblo kvůli druhé koronavirové vlně a uzavírkám ekonomiky uvalených ke konci roku. To podle statistického úřadu ovlivnilo hlavně spotřebu domácností, zatímco investice firem stavebnictví a export ekonomiku podporovaly. Detailní data struktury HDP navíc ukázala, že se zmírňovala recese firemních investic a exportu a taky zpracovatelského průmyslu a stavebnictví. V silné recesi trčely služby, zejména ty citlivé na sociální kontakt. Recese ekonomiky zahájená již prvním čtvrtletím se během prvního pololetí roku 2020 vystupňovala do obřích rozměrů v důsledku koronavirové krize, kdy státy musel zavírat ekonomiku s cílem dostat vir pod kontrolu. Od druhého pololetí s otevíráním hospodářství a extrémní expanzí monetární a fiskální politiky se vrací ekonomické oživení, které ale tlumí nové vlny poryvů případů koronaviru postihující opět hlavně služby citlivé na sociální kontakt (ubytovací a stravovací služby, doprava) a spotřebu domácností, ale již ne tolik zahraniční obchod propojený se zpracovatelským průmyslem. Vlády Evropské unie ve druhém pololetí vzdor koronaviru ponechaly volnost produkci továren i mezinárodnímu obchodu. Přesto data čtvrtého čtvrtletí resp. druhého pololetí znamenají pouze dílčí krytí ztráty prvního pololetí, ekonomika zůstává koronavirem velmi oslabena. Plné oživení ekonomiky by tak měly přinést účinné vakcíny až během tohoto roku.

Německo: Hrubý domácí produkt (4Q 2020, mezikvartální změna, očištěno o rozdílné ceny, sezónní efekt a rozdílný počet pracovních dnů, revize) 

Skutečnost
:      0,3 %     
Očekávání
:       0,1 %    
Předchozí
:        0,1 % (4Q 2020), 8,5 % (3Q 2020)

Německo: Hrubý domácí produkt
 (4Q 2020, meziroční změna, očištěno o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů, revize)

Skutečnost
:  -  3,7 %
Očekávání
:   -  3,9 %
Předchozí
:    -  3,9 % (4Q 2020), - 4,0 % (3Q 2020)


Německo: Hrubý domácí produkt
 (2020, meziroční změna, očištěno o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů, revize)

Skutečnost
:  -  5,3 %
Očekávání
:   
Předchozí
:    -  5,3 % (2020), 0,6 % (2019) 

Rozbor
: Již dříve statistický úřad oznámil, že ve čtvrtém čtvrtletí oživení HDP sláblo kvůli druhé koronavirové vlně a uzavírkám ekonomiky uvalených ke konci roku. To podle statistického úřadu ovlivnilo hlavně spotřebu domácností, zatímco investice firem stavebnictví a export ekonomiku podporovaly. Detailní data struktury HDP navíc ukázala, že se zmírňovala recese firemních investic a exportu a taky zpracovatelského průmyslu a stavebnictví.  V silné recesi trčely služby, zejména ty citlivé na sociální kontakt. Data rovněž potvrdila stabilitu příjmů domácností s fiskální pomocí státu při poklesu příjmů podnikatelů. Při pádu spotřeby domácností tak značně rostly jejich úspory, míra úspor (podíl úspor na celkovém příjmu) ve čtvrtém čtvrtletí narostla na 15,7 %. 

Za celý loňský rok zasaženém koronavirovou pandemií sice podstatně klesly firemní investicve i export, dominantně ale HDP ponořil do poklesu pád spotřeby domácností. Z pohledu odvětví silně klesala produkce služeb i zpracovatelského průmyslu, naopak rostl produkt stavebnictví. 

Hodnocení
: Data potvrzují slabost ekonomiky, byť o něco méně, než se čekalo. Recese ekonomiky zahájená již prvním čtvrtletím se během prvního pololetí roku 2020 vystupňovala do obřích rozměrů v důsledku koronavirové krize, kdy státy musel zavírat ekonomiku s cílem dostat vir pod kontrolu. Od druhého pololetí s otevíráním hospodářství a extrémní expanzí monetární a fiskální politiky se vrací ekonomické oživení, které ale tlumí nové vlny poryvů případů koronaviru postihující opět hlavně služby citlivé na sociální kontakt (ubytovací a stravovací služby, doprava) a spotřebu domácností, ale již ne tolik zahraniční obchod propojený se zpracovatelským průmyslem. Vlády Evropské unie ve druhém pololetí vzdor koronaviru ponechaly volnost produkci továren i mezinárodnímu obchodu. Přesto data čtvrtého čtvrtletí resp. druhého pololetí znamenají pouze dílčí krytí ztráty prvního pololetí, ekonomika zůstává koronavirem velmi oslabena. Plné oživení ekonomiky by tak měly přinést účinné vakcíny až během tohoto roku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web