Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Index Ifo v lednu kvůli nečekanému poklesu očekávání překvapivě klesl

Pátek 21. únor 2020 19:05

V Německu v lednu Index Ifo nečekaně klesl. Důvodem je překvapivé snížení jeho poddindexu očekávání. Menší růst jeho poddindexu současné situace naplnil očekávání. Index Ifo klesl na 95,9 bodů z prosincových 96,3 bodů ač trh čekal jeho zvýšení na 97,0 bodů. Podindex současné situace posílil podle očekávání trhu na 99,1 bodů z 98,8 bodů v prosinci. Podindex očekávání oslabil na 92,9 bodů z 93,9 bodů (revize z 93,8 bodů) dosažených v prosinci. Trh čekal jeho růst na 94,8. Kvůli značné recesi zpracovatelského průmyslu a stále oslabených očekávání Německa je ekonomická situace země nadále slabá, od loňského podzimu nicméně je patrný obrat do té doby slábnoucího trendu zejména s oslabením stisku obchodních válek a brexitu. Nástup nového rizika na globální scénu, koronaviru ale činí ekonomický výhled nejistý.

Německo: Index Ifo firemního klimatu (1 2020, v bodech)

Skutečnost: 95,9
Očekávání
:  97,0
Předchozí
:   96,3

Německo: Index současné situace (1 2020, v bodech)

Skutečnost: 99,1
Očekávání
:  99,1
Předchozí
:   98,8

Německo: Index očekávání (1 2020, v bodech)

Skutečnost: 92,9
Očekávání
:  94,8
Předchozí
:   93,9 (revize z 93,8)

Rozbor: V Německu v lednu Index Ifo nečekaně klesl. Důvodem je překvapivé snížení jeho poddindexu očekávání. Menší růst jeho poddindexu současné situace naplnil očekávání. 

V lednu vzrostl sentiment zpracovatelského průmyslu včetně očekávání, hodnocení současné situace se podle institutu zvýšilo nejsilněji od února 2017. Přesto úrovně těchto podindexů vzhledem k nedávnému dvouletému klesajícímu trendu zůstávají značně oslabeny. Sentiment služeb kvůli poklesu hodnocení očekávání mírně klesl. V sektoru obchod kvůli zlepšení segmentu velkoobchodu sentiment firem posílil, hodnocení současné situace i očekávání firem vzrostly. Ve službách i obchodu celkově právě kvůli sníženým očekáváním zůstává celkový sentiment  přes obrat v posledních měsících snížen. Poslední kvartály oslabený firemní sentiment se stabilizoval ve zpracovatelském průmyslu, službách a obchodě (maloobchod a velkoobchod). Sentiment povážlivě slábne ve stavebnictví a leden to potvrdil, klesající očekávání stahují i přes nedávné poklesy stále velmi silně hodnocený současný stav sektoru. 

Hodnocení
: Kvůli značné recesi zpracovatelského průmyslu a stále oslabených očekávání Německa je ekonomická situace země nadále slabá, od loňského podzimu nicméně je patrný obrat do té doby slábnoucího trendu zejména s oslabením stisku obchodních válek a brexitu. Nástup nového rizika na globální scénu, koronaviru ale činí ekonomický výhled nejistý. Velikost ekonomického dopadu obav nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 je zatím značně neznámá.

Exportně orientované německé ekonomice začíná významněji pomáhat infiltrace optimismu zmírnění obchodních válek Spojených států amerických a Čínské lidové republiky podpisem Fáze 1 obchodní dohody USA a Číny a taky jasný směr vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie po prosincových parlamentních volbách UK, které ovládla Konzervativní strana s brexitovým programem. Brexit byl nakonec zpečetěn k 1.2.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web