Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Indexy ZEW Německa, hlavně současné situace, v červenci klesly opět víc, než se čekalo

Středa 17. červenec 2019 15:51

V červenci v Německu Index ZEW sentimentu ek. očekávání klesl na - 24,5 z - 21,1 v červnu, trh čekal jeho menší pokles na - 22,0. Index ZEW současné ek. situace silně klesl na - 1,1 z 7,8 v červnu, trh čekal jeho menší pokles na 5,0. Pesimistické očekávání Německa/eurozóny dále oslabilo víc, než se čekalo, hodnocení současné situace se nečekaně silně ponořilo do slabosti.

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání (7 2019)

Skutečnost
: - 24,5
Očekávání
: - 22,0
Předchozí
:  - 21,1

Německo: Index ZEW současné ekonomické situace
(7 2019)

Skutečnost
: - 1,1
Očekávání
:    5,0
Předchozí
:     7,8

Rozbor
: Prezident Institutu ZEW, profesor Achim Wambach k výsledkům řekl, že zvláště pokračující negativní trend nových objednávek průmyslu Německa pravděpodobně zesílil pesimistický sentiment expertů finančního trhu. Trvající uklidnění faktorů způsobujících nejistotu exportně orientovaných sektorů německého hospodářství momentálně není v dohledu. Zdá se, že konflikt Íránu eskaluje a pokračující obchodní spor Spojených států amerických a Čínské lidové republiky je zátěží nejen čínskému ekonomickému vývoji. Navíc, žádný patrný pokrok nenastal v jednáních podobě odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání eurozóny v červenci nepatrně klesl 0,1 bodů na - 20,3 bodu. Index ZEW současné ekonomické situace eurozóny klesl 6,9 bodu na - 10,6 bodu. Ekonomický výhled slabé ekonomiky eurozóny proto dle ZEWu zůstává oslaben.

Hodnocení
: Data jsou opět nečekaně slabá hlavně kvůli propadu hodnocení současné situace.

V červenci pokračovala slabost ekonomického růstu eurozóny, na druhou stranu Spojené státy americké a Čínská lidová republika dospěly aspoň k prozatímnímu obchodnímu příměří. Rovněž sentiment ekonomické veřejnosti, jež tvoří indexy ZEW mohl povzbudit signál hlavních světových centrálních bank ECB a Fedu připravenosti pomoci expanzivnější monetární politikou ekonomickému růstu. Taky proto akciové trhy rostly k rekordním výšinám. Jenže tyto události se v indexech ZEW příliš neprojevily.

Sentiment ekonomické veřejnosti Německa resp. eurozóny je poslední rok stále zatížen hlavně nejistotami vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, hlavně nebezpečí brexitu bez dohody, který by mohl vážně stisknout ekonomickou aktivitu eurozóny a potlačit ekonomický sentiment. Tvrdý brexit by totiž značně přiškrtil obchodní toky UK a EU řízené pouze regulemi Světové obchodní organizace logisticky i zvýšením cel a nejistoty. Rezignace premiérky Mayové otevřelo dveře značné rekonstrukci vlády UK. Oba její potenciální nástupci, bývalý a současný ministr zahraničí, Boris Johnson a Jeremy Hunt připouštějí i brexit bez dohody.

Další důvod, který oslabuje ekonomický sentiment jsou zvýšené nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek rozpoutaných USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií.

Obchodní války se v květnu opět rozhořely poté, co Čína chtěla revidovat své dřívější závazky změn svého práva. USA zvýšily celní sazbu dovozů zboží Číny do USA a naznačily další zvýšení cel, Čína po několika dnech USA zvýšení cel oplatila.

Vzhledem k expozici ekonomiky EU vůči zahraniční poptávce vývoj HDP Evropy závisí nejen na obchodních vztazích USA s EU ale i na obchodu USA a Číny. Tyto důvody snížily ekonomický růst eurobloku více než v USA či v Číně.

Kromě přímého vlivu obchodních válek a protekcionistických opatření v podobě cel na export, na němž je EU značně závislá nejistoty mohou odkládat či redukovat rozpočty poptávky, výdajů a investic domácností a firem s následným dopadem na pokles růstu HDP.

Tyto důvody zpomalují růst HDP globálních ekonomických center, což je další důvod poklesu ekonomického sentimentu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web