Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Indexy ZEW v dubnu smíšeně, očekávání překvapivě oslabilo, současná situace nečekaně silně vzrostla, zůstává velmi slabá

Úterý 13. duben 2021 22:42

V dubnu v Německu vůči březnu 6-měsíční očekávání ekonomické veřejnosti nečekaně kleslo. Hodnocení současné situace naopak silně vzrostlo, víc, než se čekalo, nicméně zůstale velmi slabé. Index ZEW sentimentu ek. očekávání klesl na 70,7 bodů z 76,6 bodů v březnu, trh naopak čekal jeho růst na 79,0 bodů. Index ZEW sentimentu současné ek. situace vzrostl na - 48,8 bodů z - 61,0 bodů v březnu, trh čekal jeho méně výrazný růst na - 53,0 bodů. Vůči březnu optimismus k druhému pololetí 2021 klesl, možná kvůli další vlně růstu koronavirových infekcí v Německu či ve Francii, naopak současné ekonomické podmínky v Německu resp. eurozóně přes zlepšování zůstávají trvaleji velmi slabé. Značně oslabil půlroční výhled růstu světových akciových trhů. Ekonomická slabost je způsobena nejistotou nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 a zejména opatřeními limitujícími pandemii v podobě omezení ekonomické aktivity a zavření ekonomik. Na druhou stranu zvýšená očekávání a optimismus ekonomického oživení v tomto roce souvisí s nadějemi vakcinace a nových léků a omezením vlivu koronaviru a rovněž s pokračující štědrou podporou pandemií poničených ekonomik centrálními bankami a státy. Ekonomové chápou růst nadějí, že význam viru bude konečně již v roce 2021 s hromadným očkováním vymezen do pozadí. Příslibem je rovněž perspektiva pro Evropu vstřícnější politiky Spojených států amerických po tamních prezidentských a kongresových volbách. Trendový růst očekávání ekonomické veřejnosti pro druhé pololetí 2021 a mírnění slabosti ekonomiky ekonomické veřejnosti je příznivý jev přes šíření koronavirové pandemie a s tím spojené adekvátními dopady uzavírek ekonomické aktivity, na druhou stranu velikost a význam dat očekávání ekonomického oživení je obtížně interpretovatelná, neboť změnu zlepšení resp. oživení srovnává s velkou slabostí ekonomiky. Nelze tak proto stále stanovit, jak silné oživení ekonomiky je očekáváno. Únorový průzkum je zajímavý i dalším silným růstem inflačních očekávání.

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání (4 2021, body)

Skutečnost
:    70,7
Očekávání
:     79,0
Předchozí
:      76,6

Německo: Index ZEW sentimentu současné ekonomické situace
 (4 2021, body)

Skutečnost: - 48,8
Očekávání
:  - 53,0 
Předchozí
:  -  61,0

Rozbor
: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání eurozóny v dubnu klesl na 66,3 bodů z 74,0 bodů v březnu. Index ZEW sentimentu současné ekonomické situace eurozóny v dubnu vůči březnu vzrostl na - 65,5 bodů z - 69,8 bodů, stávající ekonomická situace přes zlepšování zůstává trvaleji velmi slabá.

Prezident ZEWu, profesor Achim Wambach výsledky komentoval takto: “Indikátor ZEW ekonomického sentimentu je stále na velmi vysoké hladině a současná situace je posuzována mnohem pozitivněji než v březnu. Obavy striktnějšího uzavření ekonomiky vedly k poklesu očekávání soukromé spotřeby. Výhled exportů nicméně je lepší než předchozí měsíc." 

Průzkum dále ukazuje, že v dubnu k březnu půlroční ekonomické očekávání pro druhé pololetí roku 2021 ve Spojených státech amerických rovněž kleslo, ale zůstává silné stejně jako v Čínské lidové republice. Hodnocení současné ekonomické situace se v dubnu v USA opět silně zlepšilo kvůli rychlejší očkovací kampani a poklesu počtu nových infekcí koronaviru a i kvůli schválení dalšího rekordního balíku státní pomoci ekonomice 1,9 bil. USD, v Číně, která vybředla z koronakrize mnohem dříve, o několik čtvrtletí, je současná situace již robustní. Vůči březnu v hlavních světových hospodářských centrech půlroční očekávání posílení inflace tentokrát kleslo, zůstává však silné, což souvisí s nadále štědrou podpůrnou monetární a fiskální politikou států světa proti koronaviru a taky s lepšími vyhlídkami hospodářství vzhledem k lékařskému progresu. Zvýšená inflační očekávání se již začínají projevovat ve výhledu dřívějšího útlumu ultraexpanzivních monetárních politik světových centrálních bank a tím i dřívějšího růstu nejen dlouhodobějších ale i krátkodobějších úrokových sazeb. Právě výhled krátkodobějších úrokových sazeb (3-měsíční mezibankovní úrokové sazby) v horizontu 6 měsíců v eurozóně a USA naznačuje jejich mírný růst. Výhled růstu dlouhodobých úrokových sazeb (výnosy 10-letých dluhopisů) trvá v případě německých a amerických státních dluhopisů v souvislosti se silnějšími vyhlídkami ekonomik a inflace v důsledku předpokládanému pokroku útlumu koronaviru a otevírání ekonomiky, tedy jevem, který se již projevuje v USA, s notnou pomocí další obří injekce ekonomice fiskální pomoci USA při pokračování ultraexpanzivní monetární politiky eurozóny Evropské centrální banky a USA Federálního rezervního systému. Vůči březnu se 6-měsíční výhled růstu světových akciových indexů značně snížil. Ve stejném časovém horizontu trh nadále čeká růst dolaru k euru právě gigantickým fiskálním balíčkem americké ekonomice a rovněž rychlou očkovací strategií vedoucí k pádu koronavirových infekcí, proto USA mají lepší šance, že z pandemie vybřednou rychleji než Evropa. Ziskovost německých firem ve střednědobém horizontu se má zlepšit (zejména v chemickém resp. farmaceutickém průmyslu a v segmentu informačních technologií), naopak nejméně to platí pro sektor pojišťoven a bank (kvůli dlouhodobě nízkým úrokovým sazbám a tím i ziskovým maržím firem sektoru), kde má oslabit. Vůči březnu tento výhled vzrostl hlavně pro strojírenství.  

Hodnocení
: V dubnu v Německu vůči březnu 6-měsíční očekávání ekonomické veřejnosti nečekaně kleslo. Hodnocení současné situace naopak silně vzrostlo, víc, než se čekalo, nicméně zůstale velmi slabé. Vůči březnu optimismus k druhému pololetí 2021 klesl, možná kvůli další vlně růstu koronavirových infekcí v Německu či ve Francii, naopak současné ekonomické podmínky v Německu resp. eurozóně přes zlepšování zůstávají trvaleji velmi slabé. Značně oslabil půlroční výhled růstu světových akciových trhů. Ekonomická slabost je způsobena nejistotou nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 a zejména opatřeními limitujícími pandemii v podobě omezení ekonomické aktivity a zavření ekonomik. Na druhou stranu zvýšená očekávání a optimismus ekonomického oživení v tomto roce souvisí s nadějemi vakcinace a nových léků a omezením vlivu koronaviru a rovněž s pokračující štědrou podporou pandemií poničených ekonomik centrálními bankami a státy. Ekonomové chápou růst nadějí, že význam viru bude konečně již v roce 2021 s hromadným očkováním vymezen do pozadí. Příslibem je rovněž perspektiva pro Evropu vstřícnější politiky Spojených států amerických po tamních prezidentských a kongresových volbách. Trendový růst očekávání ekonomické veřejnosti pro druhé pololetí 2021 a mírnění slabosti ekonomiky ekonomické veřejnosti je příznivý jev přes šíření koronavirové pandemie a s tím spojené adekvátními dopady uzavírek ekonomické aktivity, na druhou stranu velikost a význam dat očekávání ekonomického oživení je obtížně interpretovatelná, neboť změnu zlepšení resp. oživení srovnává s velkou slabostí ekonomiky. Nelze tak proto stále stanovit, jak silné oživení ekonomiky je očekáváno. 

Dopad na trhy
: Zpráva je nečekanou ztrátou očekávání resp. překvapivě silným růstem hodnocení současné situace ekonomiky pro trhy příznivá. Celkově hodnotově rovněž je zpráva nejednoznačná, neboť pro druhé pololetí trh čeká výrazné zlepšení ekonomických podmínek, což je příznivé pro akcie a euro a nepříznivé pro dluhopisy. Na druhou stranu i přes značné zlepšení stále velká slabost současné ekonomické situace kvůli koronavirovému šoku je příznivá pro dluhopisy, nepříznivá pro akcie a euro. Po zprávě euro k dolaru zprvu ztrácelo 0,1 %, později po informaci nečekaně silné americké dubnové inflace ale ztrátu dohnalo a přešlo nadto do zisku 0,2 %. Hlavní index německé akciové burzy DAX po zprávě chvílemi ztrácel 0,5 %, poté po stáhnutí ztrát naopak rostl 0,2 % aby se vrátl ke kotacím před výsledky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web