Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Indexy ZEW v květnu vzrostly víc, než se čekalo, přesto hodnocení současné situace nadále velmi slabé

Úterý 11. květen 2021 22:51

V květnu v Německu vůči dubnu 6-měsíční očekávání ekonomické veřejnosti vzrostlo značně víc, než se čekalo na více než 20-leté maximum od února 2000. Hodnocení současné situace taky silněji vzrostlo, o něco víc, než se čekalo, nicméně zůstale velmi slabé. Index ZEW sentimentu ek. očekávání vzrostl na 84,4 bodů z 70,7 bodů v dubnu, trh naopak čekal jeho jen malý růst na 72,0 bodů. Index ZEW sentimentu současné ek. situace vzrostl - 40,1 bodů z - 48,8 bodů v dubnu, trh čekal jeho lehce méně výrazný růst na - 41,3 bodů. Vůči dubnu optimismus k druhému pololetí 2021 vzrostl s polevením poslední jarní růstové vlny koronavirových infekcí v Německu či ve Francii, naopak současné ekonomické podmínky v Německu resp. eurozóně přes zlepšování zůstávají trvaleji velmi slabé. Ekonomická slabost je způsobena pandemií obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 a zejména opatřeními limitujícími pandemii v podobě omezení ekonomické aktivity a zavření ekonomik. Na druhou stranu zvýšená očekávání a optimismus ekonomického oživení v tomto roce souvisí s nadějemi vakcinace a nových léků a omezením vlivu koronaviru a rovněž s pokračující štědrou podporou pandemií poničených ekonomik centrálními bankami a státy. Ekonomové chápou růst nadějí, že význam viru bude konečně již v roce 2021 s hromadným očkováním vymezen do pozadí. Příslibem je rovněž perspektiva pro Evropu vstřícnější politiky Spojených států amerických po tamních prezidentských a kongresových volbách. Trendový růst očekávání ekonomické veřejnosti pro druhé pololetí 2021 a mírnění slabosti ekonomiky ekonomické veřejnosti je příznivý jev přes šíření koronavirové pandemie a s tím spojené adekvátními dopady uzavírek ekonomické aktivity, na druhou stranu velikost a význam dat očekávání ekonomického oživení je obtížně interpretovatelná, neboť změnu zlepšení resp. oživení srovnává s velkou slabostí ekonomiky. Nelze tak proto stále stanovit, jak silné oživení ekonomiky je očekáváno.

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání (5 2021, body)

Skutečnost
:    84,4
Očekávání
:     72,0
Předchozí
:      70,7

Německo: Index ZEW sentimentu současné ekonomické situace
 (5 2021, body)

Skutečnost: - 40,1
Očekávání
:  - 41,3 
Předchozí
:  -  48,8

Rozbor
: V květnu v Německu vůči dubnu 6-měsíční očekávání ekonomické veřejnosti vzrostlo značně víc, než se čekalo na více než 20-leté maximum od února 2000. Hodnocení současné situace taky silněji vzrostlo, o něco víc, než se čekalo, nicméně zůstale velmi slabé. Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání eurozóny vzrostl 84,0 bodů z 66,3 bodů v dubnu. Index ZEW sentimentu současné ekonomické situace eurozóny v květnu vůči dubnu vzrostl na - 51,4 bodů z - 65,5 bodů, stávající ekonomická situace přes zlepšování zůstává trvaleji velmi slabá.

Prezident ZEWu, profesor Achim Wambach výsledky komentoval takto: “Zpomalování třetí vlny COVID-19 ještě víc posílil optimismus expertů finančního trhu. Experti v příštích 6 měsících čekají významný ekonomický rozmach. 

Průzkum dále ukazuje, že v květnu vůči dubnu půlroční ekonomické očekávání pro druhé pololetí roku 2021 ve Spojených státech amerických stejně jako v Čínské lidové republice kleslo, zůstává ale robustní. Hodnocení současné ekonomické situace se v květnu v USA velmi silně zlepšilo kvůli rychlejší očkovací kampani a poklesu počtu nových infekcí koronaviru a otevírání ekonomiky ve spojení s jejím rychlejším růstem a i kvůli schválení dalšího rekordního balíku státní pomoci ekonomice 1,9 bil. USD resp signálů dalších rekordních podpůrných státních balíčků, v Číně, která vybředla z koronakrize mnohem dříve, o několik čtvrtletí, je současná situace již robustní a vůči dubnu se zlepšila rovněž. Vůči dubnu v hlavních světových hospodářských centrech půlroční očekávání silného posílení inflace se tentokrát obešlo bez větších změn, zůstává však silné, což souvisí s nadále štědrou podpůrnou monetární a fiskální politikou států světa proti koronaviru a taky s lepšími vyhlídkami hospodářství vzhledem k lékařskému progresu a taky s převisem rychle rostoucí poptávky nad omezenou nabídkou vedoucím k růstu cen komodit a zpomalování dodávek. Zvýšená inflační očekávání se již začínají projevovat ve výhledu dřívějšího útlumu ultraexpanzivních monetárních politik světových centrálních bank a tím i dřívějšího růstu nejen dlouhodobějších ale i krátkodobějších úrokových sazeb. Právě výhled krátkodobějších úrokových sazeb (3-měsíční mezibankovní úrokové sazby) v horizontu 6 měsíců v eurozóně a USA naznačuje jejich mírný růst, byť meziměsíčně se v květnu tento výhled příliš nezměnil. Výhled růstu dlouhodobých úrokových sazeb (výnosy 10-letých dluhopisů) trvá v případě německých a amerických státních dluhopisů v souvislosti se silnějšími vyhlídkami ekonomik a inflace v důsledku předpokládanému pokroku útlumu koronaviru a otevírání ekonomiky, tedy jevem, který se již projevuje v USA a zčásti se zpožděním v Evropě, s notnou pomocí další obří injekce ekonomice fiskální pomoci USA při pokračování ultraexpanzivní monetární politiky eurozóny Evropské centrální banky a USA Federálního rezervního systému. Ani tento výhled se meziměsíčně vůči dubnu moc nezměnil. Vůči dubnu se 6-měsíční výhled růstu světových akciových indexů zvýšil. Ve stejném časovém horizontu trh nadále čeká růst dolaru k euru právě gigantickým fiskálním balíčkem americké ekonomice a rovněž rychlou očkovací strategií vedoucí k pádu koronavirových infekcí, proto USA mají lepší šance, že z pandemie vybřednou rychleji než Evropa, ovšem tento výhled se vůči dubnu snížil na minimum. Ziskovost německých firem ve střednědobém horizontu se má zlepšit, v řadě odvětví silně, naopak nejméně to platí pro sektor bank (kvůli dlouhodobě nízkým úrokovým sazbám a tím i ziskovým maržím firem sektoru), kde se má zlepšit jen mírně. Vůči dubnu tento výhled vzrostl  velmi silně pro sektor maloobchodu a spotřebního zboží a taky pro ocelářství a celkem i pro banky. 

Hodnocení
: V květnu v Německu vůči dubnu 6-měsíční očekávání ekonomické veřejnosti vzrostlo značně víc, než se čekalo na více než 20-leté maximum od února 2000. Hodnocení současné situace taky silněji vzrostlo, o něco víc, než se čekalo, nicméně zůstale velmi slabé. Vůči dubnu optimismus k druhému pololetí 2021 vzrostl s polevením poslední jarní růstové vlny koronavirových infekcí v Německu či ve Francii, naopak současné ekonomické podmínky v Německu resp. eurozóně přes zlepšování zůstávají trvaleji velmi slabé. Ekonomická slabost je způsobena pandemií obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 a zejména opatřeními limitujícími pandemii v podobě omezení ekonomické aktivity a zavření ekonomik. Na druhou stranu zvýšená očekávání a optimismus ekonomického oživení v tomto roce souvisí s nadějemi vakcinace a nových léků a omezením vlivu koronaviru a rovněž s pokračující štědrou podporou pandemií poničených ekonomik centrálními bankami a státy. Ekonomové chápou růst nadějí, že význam viru bude konečně již v roce 2021 s hromadným očkováním vymezen do pozadí. Příslibem je rovněž perspektiva pro Evropu vstřícnější politiky Spojených států amerických po tamních prezidentských a kongresových volbách. Trendový růst očekávání ekonomické veřejnosti pro druhé pololetí 2021 a mírnění slabosti ekonomiky ekonomické veřejnosti je příznivý jev přes šíření koronavirové pandemie a s tím spojenými adekvátními dopady uzavírek ekonomické aktivity, na druhou stranu velikost a význam dat očekávání ekonomického oživení jsou obtížně interpretovatelné, neboť změnu zlepšení resp. oživení srovnávají s velkou slabostí ekonomiky. Nelze tak proto stále stanovit, jak silné oživení ekonomiky je očekáváno. 

Dopad na trhy
: Zpráva je příznivější než se čekalo a tedy i dobrou zprávou pro akcie a euro a nepřízýnivou informací pro dluhopisy. Po datech euro k dolaru ztratilo 0,1 % a hlavní akciový index německé burzy DAX ztrácel 0,5 %, později ale ztrátu vymazal a nadto zpevnil 0,3 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web