Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Indexy ZEW v říjnu smíšeně

Úterý 13. říjen 2020 18:02

V říjnu v Německu Index ZEW sentimentu ek. očekávání překvapivě silně klesl na 56,1 bodů z 77,4 bodů v září, trh čekal jeho jen drobný pokles jen 73,0 bodů. Index ZEW současné ek. situace opět značně vzrostl na - 59,5 bodů z - 66,2 bodů v září, trh čekal jeho o něco menší vzestup na - 60,0 bodů. Extrémní slabost hospodářství se podle ekonomické veřejnosti v říjnu vůči září stáhla o něco víc, než se čekalo. Nečekaně silný pokles očekávání ekonomické veřejnosti pro první kvartál příštího roku byl nepříznivým překvapením, na druhou stranu velikost a význam dat očekávání je obtížně interpretovatelná, neboť změnu zlepšení resp. oživení srovnává s velkou slabostí ekonomiky. Nelze tak proto stále stanovit, jak silné oživení ekonomiky je očekáváno. Ekonomická slabost je způsobena nejistotou nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 a zejména opatřeními limitujícími pandemii v podobě omezení ekonomické aktivity a zavření ekonomik. Zlepšení očekávání souvisí s nadějemi nových léků a vakcín, otevíráním ekonomik a štědrou monetární a fiskální politikou.

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání (10 2020, body)

Skutečnost:    56,1
Očekávání
:     73,0
Předchozí
:      77,4

Německo: Index ZEW současné ekonomické situace (10 2020, body)

Skutečnost: - 59,5
Očekávání
:  - 60,0 
Předchozí
:  -  66,2

Rozbor
: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání eurozóny v říjnu propadl na 52,3 bodů z 73,9 bodů v září. Index ZEW současné ekonomické situace eurozóny v říjnu vůči září vzrostl na - 76,3 bodů z - 80,9 bodů. 

Podle prezidenta ZEWu Achima Wambacha současný prudký růst počtu případů Covid-19 zvýšil nejistotu budoucího ekonomického vývoje stejně jako perspektiva, že Spojené království Velké Británie a Severního Irska opustí Evropskou unii bez  obchodní dohody. Současná situace blížících se prezidentských voleb Spojených států amerických dále zvyšuje nejistotu, dodal Wambach. 

Průzkum dále ukazuje, že v říjnu k září půlroční ekonomické očekávání v jiných hlavních světových ekonomikách rovněž ostře spadlo. Hodnocení současné ekonomické situace zůstává v hlavních světových ekonomikách tako v Německu velmi slabé, ale podobně značně se vůči září zlepšilo v USA a v Japonsku. Vůči září se v hlavních světových hospodářských centrech příliš nezměnilo půlroční očekávání posílení inflace, stagnace krátkodobých úrokových sazeb a menšího růstu dlouhodobých úrokových sazeb. Rovněž se vůči září zvýšilo hodnocení světových akciových indexů resp. očekávání jejich růstu prvního kvartálu 2021 kromě UK, pro který je predikován pokles. Ve stejném časovém horizontu trh nadále čeká zpevnění eura vůči dolaru i britské libře i růst ceny ropy. Ziskovost německých firem ve střednědobém horizontu se má zlepšit s výjimkou sektorů hlavně bank, ale i pojišťoven, automobilů a strojirenství (kde má oslabit), optimismus zisků se nicméně vůči září snížil. 

Hodnocení
: Extrémní slabost hospodářství se podle ekonomické veřejnosti v říjnu vůči září stáhla o něco víc, než se čekalo. Nečekaně silný pokles očekávání ekonomické veřejnosti pro první kvartál příštího roku byl nepříznivým překvapením, na druhou stranu velikost a význam dat očekávání je obtížně interpretovatelná, neboť změnu zlepšení resp. oživení srovnává s velkou slabostí ekonomiky. Nelze tak proto stále stanovit, jak silné oživení ekonomiky je očekáváno. Ekonomická slabost je způsobena nejistotou nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 a zejména opatřeními limitujícími pandemii v podobě omezení ekonomické aktivity a zavření ekonomik. Zlepšení očekávání souvisí s nadějemi nových léků a vakcín, otevíráním ekonomik a štědrou monetární a fiskální politikou.

Dopad na trhy
: Zpráva je smíšená, celkově však trvalá slabost současné ekonomické situace kvůli koronavirovému šoku je příznivá pro dluhopisy, nepříznivá pro akcie a euro. Po zprávě hlavní akciový index německé burzy DAX slábnul 0,8 %, euro k dolaru ztratilo 0,4 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web