Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Lednové Indexy PMI ukázaly větší zlepšení průmyslu a oslabení služeb, než se čekalo, data Německa nad očekáváním

Čtvrtek 20. únor 2020 20:37

V lednu Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomiky Německa, Francie a eurozóny opět vykázaly nerovnoměrný vývoj. Zlepšení znatelně nad očekávání trhu vykázal zpracovatelský průmysl eurozóny a jako celek i Německo. Hlavní ekonomiky eurozóny nicméně stále rostou málo, silnější recese německého zpracovatelského průmyslu přetrvává a stahuje do ní i zpracovatelský průmysl celé eurozóny. Vůči očekávání jsou data smíšená. Na vině ekonomické slabosti zůstávají dozvuky obchodních válek a odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Data potvrzují pokračování slabého růstu ekonomik Francie, Německa a eurozóny.

Francie: Index PMI zpracovatelského průmyslu (1 2020) 

Skutečnost
: 51,0 
Očekávání
:  50,6
Předchozí
:   50,4

Francie: Index PMI služeb
 (1 2020) 

Skutečnost
: 51,7
Očekávání
:  52,2
Předchozí:   52,4

Francie: Index PMI kompozitní
 (1 2020) 

Skutečnost
: 51,5
Očekávání
:  52,0
Předchozí
:   52,0

Německo: Index PMI zpracovatelského průmyslu
 (1 2020) 

Skutečnost
: 45,2
Očekávání
:  44,5
Předchozí
:   43,7  

Německo: Index PMI služeb
 (1 2020) 

Skutečnost
: 54,2
Očekávání
:  53,0
Předchozí
:   52,9

Německo: Index PMI kompozitní
 (1 2020) 

Skutečnost
: 51,1
Očekávání
:  50,5
Předchozí
:   50,2

Eurozóna: Index PMI zpracovatelského průmyslu
 (1 2020) 

Skutečnost
: 47,8
Očekávání
:  46,8
Předchozí
:   46,3

Eurozóna: Index PMI služeb
 (1 2020) 

Skutečnost
:  52,2 
Očekávání
:   52,8 
Předchozí
:    52,8

Eurozóna: Index PMI kompozitní
 (1 2020) 

Skutečnost
: 50,9
Očekávání
:  51,2
Předchozí
:   50,9

Rozbor
: V lednu Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomiky Německa, Francie a eurozóny opět vykázaly nerovnoměrný vývoj. Růst aktivity zpracovatelského průmyslu, služeb a celkové ekonomiky Francie zůstal tak jako v prosinci nízký, když růst celkové ekonomické aktivity klesl kvůli snížení růstu služeb, byť růst aktivity zpracovatelského průmyslu vzrostl. Pohyby překonaly očekávání. 

To v Německu se v lednu celková ekonomická aktivita včetně aktivity zpracovatelského průmyslu a služeb značně zlepšila nad očekávání. Recese zpracovatelského průmyslu ale přesto zůstává značná, růst aktivity služeb ale posílil ze slabé na solidní rychlost. Celková ekonomická aktivita roste přes zlepšení stále slabě. 

Data celé eurozóny odráží zlepšení zpracovatelského průmyslu Francie a Německa a proto i celková recese odvětví klesla více než se čekalo ze solidního tempa na nízké. Aktivita celkové ekonomiky eurozóny mírně zklamala, její malý růst se měl zvýšit a místo toho stagnoval. Podobně malý růst aktivity služeb klesl, ač měl stagnovat. 

Hodnocení
: Vůči očekávání jsou data smíšená. Zlepšení znatelně nad očekávání trhu vykázal zpracovatelský průmysl eurozóny a jako celek i Německo.

Na vině ekonomické slabosti zůstávají dozvuky obchodních válek a odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Data potvrzují pokračování slabého růstu ekonomik Francie, Německa a eurozóny.

Ekonomiky Francie a eurozóny rostou jako celek málo, zpracovatelský průmysl eurozóny je kvůli silnější recesi německého zpracovatelského průmyslu   stále v menší recesi. Právě součet solidního růstu aktivity služeb a recese zpracovatelského průmyslu Německa jsou důvodem, proč německá ekonomika roste jen málo.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web