Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Lednové indexy ZEW mírně vzrostly a příjemně překvapily, silně roste inflační očekávání

Úterý 19. leden 2021 20:26

V lednu v Německu Index ZEW sentimentu ek. očekávání vzrostl na 61,8 bodů z 55,0 bodů v prosinci, trh čekal o něco menší růst jen na 60,0 bodů. Index ZEW sentimentu současné ek. situace nepatrně vzrostl na - 66,4 bodů - 66,5 bodů v prosinci, trh čekal jeho pokles na - 68,5 bodů. Zlepšení očekávání mohla pomoci obchodní dohoda odchodu Spojeného království a Severního Irska z Evropské unie. Vůči prosinci nedošlo v indexech k větším změnám, ekonomické podmínky jsou v Německu resp. eurozóně velmi slabé. Ekonomická slabost je způsobena nejistotou nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 a zejména opatřeními limitujícími pandemii v podobě omezení ekonomické aktivity a zavření ekonomik. Na druhou stranu zvýšená očekávání a optimismus ekonomického oživení v tomto roce souvisí s nadějemi vakcinace a nových léků a omezením vlivu koronaviru a rovněž s pokračující štědrou podporou pandemií poničené ekonomiky centrálními bankami a státy. Ekonomové chápou růst nadějí, že význam viru bude konečně již v roce 2021 s hromadným očkováním vymezen do pozadí. Příslibem je rovněž perspektiva pro Evropu vstřícnější politiky Spojených států amerických po tamních prezidentských volbách. Růst očekávání ekonomické veřejnosti pro druhé pololetí 2021 nad odhadem trhu a rovněž k očekávání trhu o něco lepší hodnocení současné situace je příznivým překvapením přes šíření koronavirové pandemie s s tím spojenými adekvátními dopady uzavírek ekonomické aktivity, na druhou stranu velikost a význam dat očekávání ekonomického oživení je obtížně interpretovatelná, neboť změnu zlepšení resp. oživení srovnává s velkou slabostí ekonomiky. Nelze tak proto stále stanovit, jak silné oživení ekonomiky je očekáváno. Lednový průzkum je zajímavý i dalším silným růstem inflačních očekávání.

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání (1 2021, body)

Skutečnost
:    61,8
Očekávání
:     60,0
Předchozí
:      55,0

Německo: Index ZEW sentimentu současné ekonomické situace (1 2021, body)

Skutečnost: - 66,4
Očekávání
:  - 68,5 
Předchozí
:  -  66,5

Rozbor
: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání eurozóny v lednu vzrostl na 58,3 bodů z 54,4 bodů v prosinci. Index ZEW sentimentu současné ekonomické situace eurozóny v lednu vůči prosinci klesl na - 78,9 bodů z - 75,7 bodů. 

Prezident ZEWu, profesor Achim Wambach výsledky komentoval takto: “Vzdor nejistotě dalšího vývoje uzavírek ekonomický výhled německé ekonomiky se mírně zlepšil. Výsledky průzkumu finančního trhu ZEWu v lednu ukazují, že zvlášť očekávání exportu významně vzrostly. 

Průzkum dále ukazuje, že v lednu k prosinci půlroční ekonomické očekávání v jiných hlavních světových ekonomikách rovněž vzrostlo. Hodnocení současné ekonomické situace zůstává v hlavních světových ekonomikách tak jako v Německu velmi slabé, vůči prosinci nevykázalo větší změny. Vůči prosinci v hlavních světových hospodářských centrech půlroční očekávání posílení inflace opět značně vzrostlo což souvisí s nadále štědrou podpůrnou monetární a fiskální politikou států světa proti koronaviru a taky s lepšími vyhlídkami hospodářství vzhledem k lékařskému progresu. Další očekáváná stagnace krátkodobých úrokových sazeb v horizontu 6 měsíců se vůči prosinci nezměnila, výhled růstu dlouhodobých úrokových sazeb k prosinci zjevně posílil v souvislosti se silnějšími vyhlídkami ekonomikami a inflace. Vůči prosinci se snížil 6-měsíční výhled světových akciových indexů resp. očekávání jejich robustního růstu prvního pololetí 2021, včetně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, kde se čeká jen menší růst akcií kvůli nepříznivým dopadům odchodu UK z Evropské unie. Ve stejném časovém horizontu trh nadále čeká zpevnění eura vůči dolaru a hlavně britské libře (vůči prosinci odhad růstu eura k dolaru klesl, očekávání apreciace eura k libře zřejmě souvisí s odchodem UK z EU, na nějž má UK doplatit více) i růst ceny ropy (méně než v prosinci). Ziskovost německých firem ve střednědobém horizontu se má zlepšit (zejména v segmentu informačních technologií a chemickém resp. farmaceutickém průmyslu) s výjimkou sektorů hlavně bank (kvůli dlouhodobě nízkým úrokovým sazbám a tím i ziskovým maržím firem sektoru), ale i pojišťoven, kde má oslabit. Optimismus zisků se vůči prosinci převážně zvýšil zejména ve strojírenském, ocelářském, chemickém/farmaceutickém a automobilovém průmyslu a ve stavebnictví. 

Hodnocení
: Zlepšení očekávání mohla pomoci obchodní dohoda odchodu Spojeného království a Severního Irska z Evropské unie. Vůči prosinci nedošlo v indexech k větším změnám, ekonomické podmínky jsou v Německu resp. eurozóně velmi slabé. Ekonomická slabost je způsobena nejistotou nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 a zejména opatřeními limitujícími pandemii v podobě omezení ekonomické aktivity a zavření ekonomik. Na druhou stranu zvýšená očekávání a optimismus ekonomického oživení v tomto roce souvisí s nadějemi vakcinace a nových léků a omezením vlivu koronaviru a rovněž s pokračující štědrou podporou pandemií poničené ekonomiky centrálními bankami a státy. Ekonomové chápou růst nadějí, že význam viru bude konečně již v roce 2021 s hromadným očkováním vymezen do pozadí. Příslibem je rovněž perspektiva pro Evropu vstřícnější politiky Spojených států amerických po tamních prezidentských volbách. Růst očekávání ekonomické veřejnosti pro druhé pololetí 2021 nad odhadem trhu a rovněž k očekávání trhu o něco lepší hodnocení současné situace je příznivým překvapením přes šíření koronavirové pandemie s s tím spojenými adekvátními dopady uzavírek ekonomické aktivity, na druhou stranu velikost a význam dat očekávání ekonomického oživení je obtížně interpretovatelná, neboť změnu zlepšení resp. oživení srovnává s velkou slabostí ekonomiky. Nelze tak proto stále stanovit, jak silné oživení ekonomiky je očekáváno.

Dopad na trhy
: Zpráva je vůči očekávání mírně příznivá, což je příznivé pro euro a akcie a nepříznivé pro dluhopisy, na druhou stranu hlavně a celkově pak trvalá velká slabost současné ekonomické situace kvůli koronavirovému šoku je příznivá pro dluhopisy, nepříznivá pro akcie a euro. Po zprávě euro k dolaru zpevnilo 0,1 %, hlavní index německé akciové burzy DAX oslaboval 0,5 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web