Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Předsedkyně Evropské komise von der Leyenová volá po jednotě Evropy pro konfrontace s krizemi, předložila ambiciózní cíle

Čtvrtek 17. září 2020 19:50

Přesedkyně Evropské komise Evropské unie Ursula von der Leyenová opět vyzvala evropské země k jednotě. Rovněž prezentovala ambiciózní cíle, ambicióznější, než když v prosinci minulého roku ve funkci střídala svého předchůdce Jean-Claude Junckera. Takové, aby zajistily, že blok bude odolnější a jednotnější konfrontovat budoucí krize po koronavirové pandemii, která Evropu uvrhla do své nejsilnější poválečné hospodářské recese.

Ve svém výročním projevu O stavu unie von der Leyenová posílila svoje vlajkové cíle z prosince: urgentní akce boje se změnou klimatu a digitální revoluce. “Toto je moment Evropy,” řekla politička v Evropském parlamentu v rozsáhlém 80-minutovém projevu, “ moment pro  Evropu, aby vedla cestu ze své křehkosti k nové vitalitě.”

Von der Leynová, která chce, aby se Evropa stala prvním klimaticky neutrálním kontinentem do poloviny století zveřejnila plán snížení emisí skleníkových plynů Evropské unie o min. 55 % z úrovní devadesátých let minulého století do roku 2030, posílení předchozího plánu redukce 40 %. Slíbila rovněž použití zelených dluhopisů k financování těchto klimatických cílů.

Bývalá ministryně obrany Německa taky vyzvala po větších investicích do technologií v Evropě, která má více zaujatě na tomto poli konkurovat Spojeným státům americkým a Čínské lidové republice. V této souvislosti řekla, že EU investuje 20 % z nedávno schváleného fondu ekonomického oživení se 750 mld. EUR do digitálních projektů. 

Předsedkyně rovněž napomenula státy EU za neefektivní zahraniční politiku. Řekla, že blok se musí zlepšit v odpovědi na události světa. EU kdysi byla hrdá na to, že měkce diplomacií pomohla transformovat sousední komunistické státy do tržních ekonomik. Nyní však EU stále více zjišťuje, že sama není schopna odsouhlasit společné pozice v diplomacii kvůli potřebě zabezpečit jednohlasný souhlas členských států. “Když státy EU říkají, že Evropa je příliš pomalá, říkám jim “buďte odvážní a konečně přejděte na hlasování kvalifikované většiny,” nabídla řešení von der Leyenová. “Ať je to Hongkong, Moskva nebo Minsk: Evropa musí přijmout jasnější a rychlejší pozici.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web