Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezident Bundesbanky nesdílí názor Lagardeové o společném objemném dluhu Evropy, má zůstat jednorázový

Čtvrtek 22. říjen 2020 23:59

Prezident německé centrální banky Deutsche Bundesbank Jens Weidmann řekl, že společné objemné půjčky Evropské unie by měly zůstat jednorázovými jevy. Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová přitom nedávno navrhovala debatu společného rozpočtového nástroje eurozóny.  Během letošního roku státy Evropské unie dokázaly najít shodu na bezprecedentním podpůrném balíčku ekonomiky za 750 mld. EUR v reakci na škody koronavirového šoku a silné hospodářské recesi.

Společná emise dluhu států EU byla dlouho např. v Německu tabu vzhledem k neochotě přejímat garance za zadluženější jiné země EU. “Na úrovni EU je varovné půjčování ve velké objemu,” domnívá se Weidmann. Tento typ půjček by dle něj měl zůstat jednorázovým nástrojem řešení krize, jelikož permanentně rostoucí společný neodpovídá institucionálnímu rámci EU. Podle Weidmanna posun finančních závazků a odpovědnosti na úroveň eurozóny by rovněž vyžadovala od členských států EU předat moc fiskální politiky eurobloku. “Byla by třeba mnohem těsnější integrace a nakonec by se EU proměnila do demokratického federálního státu,” vidí Weidmann. Federální Evropa je zase strašákem řady států hlavně těch menších obávajících se síly větších zemí EU. Weidmann uzavřel, že místo toho by země eurozóny mohly praktikovat lepší fiskální odpovědnost a zajistit solidní finance.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web