Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová doufá v debatu společného rozpočtového nástroje EMU, podpoří reflexi příspěvku ECB k boji proti změně klimatu

Pátek 23. říjen 2020 0:02

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová doufá v debatu společného rozpočtového nástroje EMU. Bankéřka rovněž sdělila, že podpoří reflexi příspěvku ECB k boji proti změně klimatu. Rozpočtové propojení Evropy je horké téma vzhledem k návaznosti na hlubší integraci. Ochrana životního prostředí na půdě Evropské centrální banky je relativně novinka diskutovaná hlavně od nástupu Lagardeové do čela nejvyšší monetární instituce Evropy. Lagardeová inciativu zdůvodňuje dopadem klimatických vlivů na cenovou stabilitu, primární mandát ECB. Komentáře prezidentky příliš nepřekvapují, ECB slibuje dlouhodobě velmi expanzivní, hospodářství podpůrnou monetární politiku.

Eurozóna: Interview prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové pro francouzský list Le Monde

Rozbor, důležité komentáře
: Na podnět, že centrální banky v posledních 10 letech podnikají akce a stále potřebují dělat víc a na dotaz, proč akce centrálních bank jsou v posledních 10 letech stále méně efektivnější Lagardeová našla odpověď že po (světové finanční a hospodářské) krizi 2008 fiskální politika nešla naproti s tím, že centrální banky pracovaly značně v izolaci, zvlášt v eurozóně. Model je ale dle Francouzky nyní jiný. Fiskální podpora již spolupracuje s monetární politikou. Je to dle Lagardeové bezprecedentní a bude to efektivní. 

Lagardeová rovněž řekla, že plán oživení objemu 750 mld. EUR hrazený společnou emisí dluhu států EU představující společnou půjčku reprezentující 5 % hrubého domácího produktu Evropské unie je pro Evropu hlavní bod obratu. Věci dle Lagardeové kompletně změnily. Nyní má Evropa další nástroj, i kdyby to byla jen výjimka. Bankéřka se dále domnívá, že nástroj plánu oživení je odpovědí na mimořádnou situaci. Podle prezidentky by se měla diskutovat možnost, aby tento nástroj zůstal mezi nástroji Evropy, tak aby mohl být znovu využit, pokud nastanou podobné okolnosti. Lagardeová doufá v debatu společného rozpočtového nástroje EMU. 

Le Monde prezidentce připomněl, že vlády na sebe během této krize vzaly velkou zátěž dluhu, s tím že dluh byl koupen ECB a s tím že někteří ekonomové volají po tom, aby tento dluh byl zrušen. Na dotaz zda-li je to možné Lagardeová odpověděla, že dle článku 123 Smlouvy fungování EU čistě a jednoduše zakazuje ECB rozpočtové financování členských států. To by přesně byl případ zrušení dluhu, přičemž porušování dohod Evropy není v navigaci Lagrdeové. 

V otázce životního prostředí Francouzka zkusí přesvědčit řídící radu ECB, aby přinejmenším souhlasila s reflexí, co centrální banka může legitimně udělat, aby přispěla k boji proti změně klimatu. “Musíme brát témata klimatu v úvahu, neboť mají dopad na cenovou stabilitu, primární mandát ECB. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Rozpočtové propojení Evropy je horké téma vzhledem k návaznosti na hlubší integraci. Ochrana životního prostředí na půdě Evropské centrální banky je relativně novinka diskutovaná hlavně od nástupu Lagardeové do čela nejvyšší monetární instituce Evropy. Lagardeová inciativu zdůvodňuje dopadem klimatických vlivů na cenovou stabilitu, primární mandát ECB. Komentáře prezidentky příliš nepřekvapují, ECB slibuje dlouhodobě velmi expanzivní, hospodářství podpůrnou monetární politiu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web