Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová komentáři nepřekvapila, žádá podporu ekonomice

Pondělí 12. říjen 2020 21:25

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová komentáři nepřekvapila. Opět se silně vyslovila pro podporu ekonomice. V této souvislosti taky připomněla, že i když nezaměstnanost zatím neroste, zaměstnání spousta lidí závisí na přechodných podpůrných programech. Nezaměstnanost podle bankéřky ještě výrazně vzroste příští rok. Vyjádřila rovněž důležitost jednoty Evropy i pohledem průzkumu veřejného mínění.

Komentáře prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové pro čtvrtletní časopis Harvard International Review

Rozbor, důležité komentáře
: Lagardeová řekla, že podle interní analýzy ECB že v retenčních programech zaměstnanosti eurozóny je nyní zapojeno 13,5 mil. lidí (8 % pracovní síly). V červenci bylo bez práce 12,8 mil. lidí (7,9 % pracovní síly). Lagardeová podotkla, že ECB čeká, že retenční politiky zaměstnanosti budou obecně úspěšné v udržení zaměstnanosti zaměstnanců na "zkrácený čas”. Rovněž ale podle ní banka předpokládá významný růst míry nezaměstnanosti v příštích čtvrtletích zvlášť v sektorech nejvíce postižených krizí. Podle zářijových makroekonomických projekcí ECB nezaměstnanost má stoupnout z 7,3 % v prvním kvartálu 2020 na 9,5 % v roce 2021 předtím než se sníží na 8,8 % v roce 2022. 

Lagardeová řekla, že ambiciózní a koordinovaný fiskální politika do budoucna zůstává absolkutně kritická, pohledem prudké kontrakce ekonomiky eurozóny a zůstávajících velkých nejistot ekonomického výhledu. 

Bankéřka zmínila, že v současném průzkumu Evropské unie 68 % respondentů odpovědělo, že by rádo vidělo více kompetencí EU k řešení krizí jako je pandemie Covid-19. Aby EU měla větší finanční prostředky k překonání ekonomického dopadu pandemie by bylo rádo 56 % respondentů. Prezidentka z toho soudí, že občané jasně chtějí více Evropy a to je to co tvůrci politiky mají splnit. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Lagardeová komentáři nepřekvapila. Komentáře vrcholných bankéřů centrálních bank pokračování pomoci státu a centrálních bank stále přicházejí vzhledem k rizikům ochabování státní podpory, která je v současnosti pro hospodářství mimořádně potřeba. ECB tak alespoň může zajistit, že ultraexpanzivní monetární politika, nad kterou ECB drží mandát, bude pokračovat dlouhodobě včetně nulových úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web