Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová opět vyzvala k pokračování podpůrných politik ekonomiky i k podpoře strukturálních změn

Středa 21. říjen 2020 23:08

Prezidentka Evropské centrální banky příspěvek věnovala k zdůraznění zamezení strukturálních škod a podpory strukturální změny v souvislosti s koronavirovou recesí s realizací pomoci států a centrálních bank. V této souvislosti vyzvala k podpoře nových firem, nositelek pokroku a produktivity práce. Lagardeová se vyslovila opět pro pokračování podpůrných politik k odvrácení škod ekonomiky a růstu nerovnosti.

Příspěvek prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové během seance “Obnova a udržení růstu” na Mezinárodním bankovním semináři skupiny G30

Rozbor, důležité komentáře
: Prezidentka Evropské centrální banky příspěvek věnovala k zdůraznění zamezení strukturálních škod a podpory strukturální změny v souvislosti s koronavirovou recesí s realizací pomoci států a centrálních bank. V této souvislosti vyzvala k podpoře nových firem, nositelek pokroku a produktivity práce. Lagardeová se vyslovila opět pro pokračování podpůrných politik k odvrácení škod ekonomiky a růstu nerovnosti. 

Základy důvodů svých názorů Lagardeová staví na faktu, že koronavir zasáhl na rozdíl od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 hlavně služby, tedy domácí odvětví ekonomiky, které mají zásadní vliv na trh práce a příjmy domácností. Jejich oživení z poklesů rovněž bývá pomalejší. Recese služeb rovněž dle prezidentky vede rovněž zvětšení nerovnosti, neboť služby jsou pohleeem příjmů klíčové hlavně nejchudší Evropany. To se negativně odráží v oživení, protože nízkopříjmové domácnosti mají větší sklon ke spotřebě. 

Rotace aktivity firem během hospodářských poklesů je dle Lagardeové běžná, pandemie je ale podle ní z tohoto pohledu jiná. Akceleruje stávající rozšíření digitalizace způsoby, které vypadají, že trvale změní ekonomiky a společnosti. Přesně proto, že Covid-19 recese tolik zasáhla služby naznačuje strukturální změnu. 50 % Evropanů dle Lagardeové pracuje z domova, ale jen 18 % z nich preferuje plný návrat do zaměstnání. Online tržby vzrostly o 20 % v období únor - srpen a silně vzrostly online platby. Digitalizace pokročila v masivním měřítku v oblastech vzdělání a zdravotnictví.

To prezentuje potenciál možné budoucnosti většího růstu produktivity práce, životních stylů méně náročných k životnímu prostředí a k demokratičtějšímu přístupu k důležitým službám. Podle Francouzky zde leží i tranzitivní výzva. V digitálnější, postpandemické společnosti lidé budou stále navštěvovat obchody, osobně spotřebovávat služby, pobývat v hotelech a služebně či rekreačně cestovat, ale potenciálně v menší míře než dříve. Sektory jako jsou ubytování, stravací služby a doprava by mohly být trvale postiženy. V eurozóně dle Lagardeové tyto sektory jsou odpovědné za téměř pětinu pracovních míst vytvořených od roku 2013. Proto je potřeba nejen chránit stará pracovní místa, ale taky vytvářet nová reflektující nové modely poptávky po pandemii. 

Současně pro pokračující podporu ekonomiky a stimulaci její transformace jsou důležité makroekonomické politiky stimulující poptávku a snižující nejistotu. Firmy rovněž potřebují mikroekonomickou politiku podporující vstup firem na trhy resp. jejich odchod a realokaci zdrojů v hospodářství. Lagardeová v této souvislosti například zmínila negativní efekty tíživých firemních podmínek jako je slabá vymahatelnost dohod a dlouhé procedury bankrotů, které ovlivňují hlavně nové firmy. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře Lagardeové nepřekvapují. Pokračování podpory hospodářství se vyjadřuje opakovaně stejně jako k možnosti koronavirového šoku, strukturálně využít pontenciál a ekonomiku transformovat.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web