Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová říká, že monetární politika není v režimu autopilot

Pátek 24. leden 2020 15:46

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová pro Bloomberg TV řekl, že monetární politika není zapnutá do režimu autopilota a že se může změnit. ECB 23.1. podle očekávání nezměnila úrokové sazby ani silnou expanzi monetární politiky a potvrdila avizovanou revizi monetární politiky, která by měla být uzavřena do konce tohoto roku.

Taky s ní souvisí některá očekávání, že současný trend monetární politiky ECB se do doby případné změny strategie její monetární politiky nebude měnit, rovněž v souvislosti s trvalou slabostí inflace a probouzejícím slabým ekonomickým růstem. 

Revize může vyústit v důležitou změnu inflačního cíle, neboť ECB dlouhodobě neplní svůj inflační cíl těsně pod 2 %, nebo inflace včetně své jádrové položky bez cen potravin a energií se pohybuje kolem 1 %.

"Je směšné, že monetární politika ECB je v autopilotu,” řekla Lagardeová. “Máme silný výhled monetární politiky, který nastavuje velmi jasný výhled, záleřích však na faktech. Dívejme se na fakta, na vývoj ekonomiky,” dodala Lagardeová. 

Rozhánění oblaků fixace očekávání monetární politiky není specialitou jen ECB, rovněž americká centrální banka Federální rezervní systém veřejnost, trhy a ekonomy upozorňuje, že jeho monetární politika je závislá na datech.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web