Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová se ohradila proti pesimistickým prognózám a potvrdila výhled oživení

Středa 13. leden 2021 19:16

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová se ve středu ohradila proti ekonomickému pesimismu. Argumentovala, že odraz k oživení přijde s tím, jak nejistota pandemie klesne s tím, že Evropa má všechny nástroje potřebné k překonání krize. Potvrdila projekci ekonomického růstu 3,9 % v roce 2021. Lagardeová nicméně připustila znepokojení, pokud by uzavírky ekonomické aktivity Evropy pokračovaly i ve druhém čtvrtletí 2021 resp. v případě zpomalení vakcinačních programů.

Eurozóna: Interview prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové na konferenci Reuters Next 

Rozbor, důležité komentáře
: “Myslím, že naše poslední projekce z prosince jsou stále velmi jasně možné,” řekla Lagardeová. “Naše předpověd je predikována na opatření uzavírek ekonomické aktivity do konce prvního čtvrtletí.”  “Znepokojením by bylo, kdyby od dubna členské státy stále potřebovaly mít omezující opatření a kdyby, například, vakcinační programy byly zpomaleny,” dodala. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: I když mnoho států 19-členné eurozóny má omezenou ekonomickou aktivitu, Lagardeová stále predikuje oživení za předpokladu, že ekonomické restrikce mohou být uvolněny od druhého čtvrtletí a že eurozóna může překonat těžkopádný začátek vakcinací. Na posledním zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb ECB 10.12. banka snížila výhled ekonomického růstu tohoto roku na 3,9 % z 5,0 % (dle předchozí zářijové projekce), ale jen po dvou týdnech 2021 stále více plošnější omezení pohybu a aktivity v zemích Evropy včetně těch největších, v Německu a Francii společně s pomalým zaváděním vakcín již zpochybňují výhled. ECB 10.12. řekla, že její předpovědi předpokládají, že dostatečné hladiny stádové imunity budou dosaženy před koncem roku 2021.

Komentáře Lagardeové nepřekvapují. I přes sílící dopad koronaviru státy a centrální banky přidávají na podpoře ekonomik, které se koronaviru přizpůsobují. Navíc naplní-li se vize vědců a vakcíny dostatečně potlačí význam koronaviru, oživení ekonomiky může být velmi silné a může dohnat ztrátu z úvodu roku. ECB bude dlouhodobě pokračovat v ultraexpanzivní monetární politice nulových úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web