Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová v prohlášení uvedla připravenost centrální banky pomoci ekonomice

Úterý 3. březen 2020 23:22

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová v mimořádném prohlášení na webových stránkách banky zmínila rizika koronaviru ekonomické aktivity. Lagardeová slíbila podle potřeby podporu ekonomiky, na které trhy v posledních dnech hodně věří. V praxi jde o snížení úrokových sazeb, na které trhy v posledních dnech hodně vsází, ale i další nástroje expanzivní monetární politiky (např. akcelerace výkupu cenných papírů/dluhopisů, ultralevné úvěry firmám či více operací likvidity) k podpoře ekonomiky.

Prohlášení prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové

Rozbor (doslovné znění prohlášení)
: Epidemie koronaviru je rychle se vyvíjející situace, která tvoří rizika ekonomického výhledu a fungování finančních trhů. ECB pozorně monitoruje vývoj a jeho dopady na ekonomiku, střednědobou inflaci a transmisi naší monetární politiky. Zůstáváme připraveni podniknout vhodná a cílená opatření jak bude nezbytné a přiměřeně podkladovým rizikům. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová v mimořádném prohlášení na webových stránkách banky zmínilarizika koronaviru ekonomické aktivity. Lagardeová slíbila podle potřeby podporu ekonomiky, na které trhy v posledních dnech hodně věří. V praxi jde o snížení úrokových sazeb, na které trhy v posledních dnech hodně vsází, ale i další nástroje expanzivní monetární politiky (např. akcelerace výkupu cenných papírů/dluhopisů, ultralevné úvěry firmám či více operací likvidity) k podpoře ekonomiky. 

Komentáře prezidentky přišly s kumulací zpráv celosvětového šíření koronaviru, signálů poklesu ekonomické aktivity a propadů akciových trhů. Komentáře mají za cíl uklidnit aktuální paniku finančních trhů i ekonomiky, která je s nejistotou škodlivá a může škody koronaviru zvýšit. 

Fenomén tohoto roku, obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu betakoronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 ovládá popředí zpráv, finančních trhů i ekonomiky a firem, způsobil nejprudší propady akciových trhů od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 a značně omezuje ekonomickou aktivitu. 

Podobné prohlášení jako prezidentka ECB Lagardeová vydali i guvernéři dalších světových centrálních bank, třeba Federálního rezervního systému Spojených států amerických Jerome Powell nebo Bank of Japan Haruhiko Kuroda.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web