Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová vidí signály obratu a silného růstu ek. aktivity v 3Q, ek. oživení závisí na pandemii

Středa 21. říjen 2020 23:07

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová řekla, že po bezprecedentním propadu aktivity v prvním pololetí roku ekonomické indikátory signalizují silný obrat aktivity ve třetím čtvrtletí. Další udržitelné oživení zůstává vysoce závislé na  tom jak pandemie ovlivní spotřebu, úspory a investiční rozhodnutí. Nejistota dráhy pandemie pravděpodobně sníží sílu oživení. Přestože dle Lagardeové finanční sektor eurozóny dosud vykazuje odolnost rizika finanční stability eurozóny zůstávají zvýšená. Nicméně banky eurozóny v současnosti dle Lagardeové mají dostatečně robustní kapitál a rezervy likvidity k absorbci ztrát a podpoře půjčování reálné ekonomiky. Lagardeová vyzvala, že na globální úrovni je klíčové, aby podpůrné politiky včetně monetární a fiskální politiky nebyly staženy předčasně, jelikož omezení podpory příliš brzo by ohrozilo zpoždění ekonomického obratu.

Eurozóna: Vystoupení prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové na 42. zasedání Mezinárodního měnového a finančního výboru

Rozbor, důležité komentáře
: Lagardeová řekla, že po bezprecedentním propadu aktivity v prvním pololetí roku ekonomické indikátory signalizují silný obrat aktivity ve třetím čtvrtletí. Další udržitelné oživení zůstává vysoce závislé na  tom jak pandemie ovlivní spotřebu, úspory a investiční rozhodnutí. Nejistota dráhy pandemie pravděpodobně sníží sílu oživení. 

Přestože dle Lagardeové finanční sektor eurozóny dosud vykazuje odolnost kvůli opatřením přijatým po finanční krizi a kvůli fiskální, opatrné a monetární politice, které hrály klíčovou roli v udržení nabídky úvěrů a zabránění velkého růstu selhání firem a domácností rizika finanční stability eurozóny zůstávají zvýšená s tím jak slabá místa nefinančního sektoru vzrostla kvůli slabým ziskům a růstu zadlužení. Nicméně banky eurozóny v současnosti dle Lagardeové mají dostatečně robustní kapitál a rezervy likvidity k absorbci ztrát a podpoře půjčování reálné ekonomiky. 

Lagardeová vyzvala, že na globální úrovni je klíčové, aby podpůrné politiky včetně monetární a fiskální politiky nebyly staženy předčasně, jelikož omezení podpory příliš brzo by ohrozilo zpoždění ekonomického obratu. 

Dobře navržené strukturální opatření umožňující realokaci zdrojů v čase do životaschopnějších sektorů budou nápomocna k minimalizaci trvalé škody ekonomikám a tím i klíčová pro střednědobý růst a inflační výhled. 

Epizoda silné volatility trhů v březnu zdůraznila, že odolnost nebankovního finančního sektoru potřebuje být posílena regulatorními reformami, které by rovněž měly zohledňovat makroprudentní perspektivy. Toto je zvlášť důležité vzhledem k rostoucí roli nebankovních finančních institucí ve financování reálné ekonomiky a jejich vazeb se zbytkem finančního systému. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře Lagardeové nepřekvapují, i když optimismus ekonomické aktivity třetího kvartálu již nemusí být aktuální vzhledem k síle momentální infekční vlny koronaviru v Evropě.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web