Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová vystoupením nepřekvapila, ek. oživení je nejisté, nerovnoměrné a nedokončené, pomoc ekonomice ve spojení s restrukturalizací je stále potřeba

Pondělí 21. září 2020 18:53

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová vystoupením nepřekvapila, komentáře opakuje její vystoupení resp. aktuální rétoriku ECB. Lagardeová uvedla silné oživení ekonomiky třetího čtvrtletí, síla oživení zůstává nejistá, nerovnoměrná a nedokončená. Lagardeová potvrdila potřebu pokračování podpory ekonomice hlavně ze strany státu. V této souvislosti zdůraznila potřebu využít šance momentálně situace s důrazem investic směrem k digitalizaci a životnímu prostředí a tím i dokončení bankovní unie a unie kapitálových trhů.

Vystoupení prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové na téma Společná tvorba zítřka Evropy Francouzsko - německého parlamentního shromáždění

Rozbor, důležité komentáře
: Lagardeová uvedla silné oživení ekonomiky třetího čtvrtletí, síla oživení zůstává nejistá, nerovnoměrná a nedokončená. Podle Lagardeová tak stále závisí na dalším vývoji pandemie a úspěchu politik snažících se pandemii koronaviru dostat pod kontrolu. Bankéřka opakovala velmi pečlivé hodnocení nových informací včetně měnového kurzu s ohledem na dopad na střednědobý inflační výhled. 

Lagardeová potvrdila potřebu pokračování podpory ekonomice hlavně ze strany státu. V této souvislosti zdůraznila potřebu využít šance momentálně situace s důrazem investic směrem k digitalizaci a životnímu prostředí a tím i dokončení bankovní unie a unie kapitálových trhů. Posílení Evropské hospodářské a měnové unie a prohloubení Jednotného trhu nepřispěje Evropanům pouze zlepšením způsobu, jak produkují, distribuují a spotřebovávají. Rovněž by to mělo posílit autonomii a ochranu Evropu ve světe zítřka. 

Digitalizace na národní úrovni podle Lagardeové vyžaduje regulace trhu práce, zboží a financí. Na evropské úrovni by to mělo být doplněno zrychleným pokrokem k Jednotnému digitálnímu trhu s pomocí doručit ekonomiky rozsahu pro digitální firmy. Lagardeová rovněž uvedla zajištění síly a autonomie evropských platebních systémů. ECB rovněž podle ní zkoumá přínosy, rizika a provozní výzvy zavedení digitálního eura. Opakovala dřívější podmínky tohoto fenoménu, tedy že digitální euro by mohlo být substitutem nikoliv komplementem hotovosti s tím, že klasické peníze zůstanou v jádru evropských platebních systémů. Digitální euro by mohlo poskytnout alternativu privátním digitálním měnám. 

V otázce životního prostředí prezidentka soudí, že přeměna na uhlíkově neutrální ekonomiku poskytne nové příležitosti pro růst, který může být uvolněn ambiciózními investičními programy. Evropská unie bude navíc potřebovat 470 mld. EUR ročně k naplnění svých ambiciózních enironmentálních cílů. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová vystoupením nepřekvapila, komentáře opakuje její vystoupení resp. aktuální rétoriku ECB pokračování ultraexpanzivní monetární politiky nulových úrokových sazeb a vydatného kvantitativního uvolňování výkupu cenných papírů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web