Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová žádá regulaci bitcoinové pasti

Středa 13. leden 2021 19:18

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová volá po globální regulaci bitcoinu, ktetý je podle ní léčkou. Ten je podle ní v některých případech zneužíván k aktivitám praní špinavých peněz. Podle Lagardeové je třeba pokrýt jakákoliv slabá místa nejslavnější kryptoměny.

Eurozóna: Interview prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové na konferenci Reuters Next 

Rozbor, důležité komentáře
: Podle Lagardeové je bitcoin vysoce spekulativní aktivum, což vedlo k některým nekalým praktikám a k totálně hanebné aktivitě praní peněz. Lagardeová sice neuvedla konkrétnmí příklady případů praní peněz, ale řekla, že chápe, že došlo ke kriminálnímu vyšetřování ilegálních aktivit. “Musí být regulace. Musáí být aplikována a odsouhlasena na globální úrovni, protože pokud je slabé místo, bude zneužito."

Hodnocení
: Bitcoin se v posledních letech dostal ze zákoutí globálních trhů do popředí zájmu investorů. Kupují jej lidé, investiční fondy a dokonce i velké korporace. Někteří si dokonce berou úvěry, aby mohli nakoupit více kryptoměny. Bitcoin od března k dolaru v jednu chvíli rostl více než 10-násobně! Relativně anonymmní povaha bitcoinu ale zvýšila obavy, že by mohl být zneužit pro praní peněz a k jiným ilegálním aktivitám. Sektor kryptoměn je pod dohledem stále jen většinou mírně resp není regulován, ačkoliv globální standardy oblastí jako jsou proti praní peněz (AML) již vznikly. 

Lagardeová se připojila k řadě regulátorů různých částí světa, kteří volají po implementaci globálních pravidel kryptoměn.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web