Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prosincový index Ifo vzrostl víc, než se čekalo, obrat k oživení ekonomiky potvrzen

Čtvrtek 23. leden 2020 23:53

V Německu v prosinci Index Ifo včetně jeho složek očekávání a současné situace vzrostly meziměsíčně víc, než se čekalo. Index Ifo vzrostl na 96,3 z listopadových 95,1 s podporou zvýšení svých podindexů současné situace i očekávání. Podindex současné situace posílil na 98,8 z 98,0 v listopadu, trh čekal jeho růst jen na 98,1. Index očekávání zesílil na 93,8 z listopadových 92,3. Trh čekal jeho menší růst na 93,0. Kvůli značné recesi zpracovatelského průmyslu a trvale oslabených očekávání Německa je stále ekonomická situace země slabá, od loňského podzimu nicméně je patrný obrat do té doby slábnoucího trendu. Stabilizace slábnutí a obrat k posílení růstu německé ekonomiky tak jsou potvrzeny i tím, že hodnocení současné situace firem je zpět na svých dlouhodobě solidních úrovních i sektorově kromě zpracovatelského průmyslu. Exportně orientované německé ekonomice začíná významněji pomáhat infiltrace optimismu zmírnění obchodních válek Spojených států amerických a Čínské lidové republiky a taky jasný směr vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie po prosincových parlamentních volbách UK, které ovládla Konzervativní strana s brexitovým programem. Sentiment by měl posilovat minimálně i v prvním kvartálu roku s posílením růstu ekonomiky Německa a eurozóny.

Německo: Index Ifo firemního klimatu (12 2019)

Skutečnost: 96,3
Očekávání
:  95,5
Předchozí
:   95,1

Německo: Index současné situace (12 2019)

Skutečnost: 98,8
Očekávání:  98,1
Předchozí
:   98,0

Německo: Index očekávání (12 2019)

Skutečnost: 93,8
Očekávání
:  93,0
Předchozí
:   92,3

Poslední kvartály oslabený firemní sentiment se stabilizoval ve zpracovatelském průmyslu, službách a obchodě (maloobchod a velkoobchod). Naopak ve stavebnictví sentiment firem zůstává silný kvůli robustnímu hodnocení současné situace přestože očekávání sektoru začátkem roku silně kleslo do dlouhodobého průměru. 

Kvůli značné recesi zpracovatelského průmyslu a stále oslabených očekávání Německa je stále ekonomická situace země slabá, od loňského podzimu nicméně je patrný obrat do té doby slábnoucího trendu. Stabilizace slábnutí a obrat k posílení růstu německé ekonomiky tak je potvrzeny i tím, že hodnocení současné situace firem je zpět na svých dlouhodobě solidních úrovních i sektorově kromě zpracovatelského průmyslu. 

Exportně orientované německé ekonomice začíná významněji pomáhat infiltrace optimismu zmírnění obchodních válek Spojených států amerických a Čínské lidové republiky a taky jasný směr vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie po prosincových parlamentních volbách UK, které ovládla Konzervativní strana s brexitovým programem. Sentiment by měl posilovat minimálně i v prvním kvartálu roku s posílením růstu ekonomiky Německa a eurozóny.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web