Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Růst německé ekonomiky dále oslabil, byť méně než se čekalo

Pátek 16. srpen 2019 0:00

HDP Německa ve druhém čtvrtletí mezikvartálně klesl 0,1 % dle očekávání trhu po jeho růstu 0,4 % v předchozím kvartálu. Meziroční růst ekonomiky po očištění o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů klesl na 0,4 %, trh čekal jeho větší pokles na 0,1 % z 0,7 % v předchozím čtvrtletí. Růst HDP pokračuje ve svém slábnutí.

Německo: HDP (2Q 2019, q/q, očištěno o rozdílné ceny, sezónní efekt a rozdílný počet pracovních dnů)

Skutečnost
: - 0,1 %
Očekávání
:  - 0,1 %
Předchozí
:     0,4 %

Německo: HDP
(2Q 2019, y/y, očištěno o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů)

Skutečnost
: 0,4 %
Očekávání
:  0,1 %
Předchozí
:   0,7 %

Největší ekonomika Evropské unie stále čeká na zasažení dna svého hospodářského cyklu. Trendově se růst ekonomiky pohybuje již jen v rozmezí 0,4 - 0,8 %.

Na hospodářství Německa resp. eurozóny dlouhodobě nepříznivě působí obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních resp. celních válek a taky odkládaný, nejasný a nerozhodlý odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Tyto důvody oslabily export a investice Německa resp. eurozóny. Vlna nejistoty firem bývá spojena s vyčkáváním a odkladem investic.

Přitom v Německu v prvních měsících roku dále propadla aktivita průmyslu do významné recese. Současně ale v dvourychlostním hospodářství díky silnému trhu práce posiluje domácí poptávka a dominantní odvětví ekonomiky služby nadále hlásí solidní růst. Služby mají v ekonomice dominantní zastoupení a proto i jejich výkonnost může být klíčovým faktorem trendu výkonnosti celé ekonomiky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web