Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Slábnutí HDP Německa pokračovalo ve třetím čtvrtletí pod hladinu stagnace, o něco méně, než čekal trh

Pátek 15. listopad 2019 20:06

HDP Německa ve třetím čtvrtletí mezikvartálně vzrostl 0,1 %, trh čekal jeho pokles 0,1 %. Pokles HDP v předchozím čtvrletí byl ale navýšen na - 0,2 % z - 0,1 %. Meziroční růst ekonomiky po očištění o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů vzrostl na 0,5 % vůči očekávání 0,4 %, růst HDP na stejné bázi v předchozím čtvrtletí byl ale snížen na 0,3 % z 0,4 %. Slábnutí HDP Německa pokračovalo ve třetím čtvrtletí pod hladinu stagnace, o něco méně, než čekal trh.

Německo: Hrubý domácí produkt (3Q 2019, mezikvartální změna, očištěno o rozdílné ceny, sezónní efekt a rozdílný počet pracovních dnů)

Skutečnost
:  0,1 %
Očekávání
: - 0,1 %
Předchozí
:  - 0,2 % (revize z - 0,1 %)

Německo: Hrubý domácí produkt
(3Q 2019, meziroční změna, očištěno o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů)

Skutečnost
: 0,5 %
Očekávání
:  0,4 %
Předchozí
:   0,3 % (revize z 0,4 %)

Největší ekonomika Evropské unie stále čeká na zasažení dna svého hospodářského cyklu. Trendově se růst ekonomiky pohybuje již v mírné recesi, v souladu s předstihovými ukazateli indexů PMI zpracovatelského průmyslu (silná recese) a služeb (mírný růst). V německé ekonomice je znát, že slabost světové ekonomiky způsobená obchodními válkami a brexitem oslabuje i domácí ekonomiku (služby, obchod).

Na hospodářství Německa resp. eurozóny dlouhodobě nepříznivě působí obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních resp. celních válek a taky odkládaný, nejasný a nerozhodlý odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Tyto důvody oslabily export a investice Německa resp. eurozóny. Vlna nejistoty firem bývá spojena s vyčkáváním a odkladem investic.

Akciový trh je stále skličován poklesem globálního hospodářského růstu, hlavně Evropy ale i Čínské lidové republiky, který se přenáší přes export a globalizované odvětví zpracovatelského průmyslu do USA a trvale oslabuje jejich ekonomiku. Důvodem poklesu růstu aktivity zpracovatelského průmyslu a ekonomiky ve světě ale i v USA je dlouhodobě stále pokračující vařící vleklý světový neklid nejistot obav nebezpečí tlaků mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA, které rozpoutaly na více frontách se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem, Kanadou, Jižní Koreou apod. Dalším důvodem je stále odkládané nejisté a nejasné odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z EU. Tyto faktory omezují ekonomický růst celé globální ekonomiky včetně hlavních světových ekonomik, hlavně Evropy a Číny a stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center, hlavně eurozóny a celé světové ekonomiky a děsí finanční a komoditní trhy. To se promítlo do poklesu růstu exportu USA. Obchodní války vlekle omezují i fixní firemní investice. Ty přiškrtily i vyšší úrokové sazby. Rovněž dopad daňové reformy a škrtů firemních daní opadává.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web