Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Zářijové indexy ZEW nečekaně silně zpevnily, současnost přesto zůstává velmi slabá

Úterý 15. září 2020 21:22

V září v Německu Index ZEW sentimentu ek. očekávání překvapivě silně vzrostl na 77,4 bodů z 71,5 bodů v srpnu, trh čekal jeho drobný pokles na 69,8 bodů. Index ZEW současné ek. situace vzrostl nečekaně razantně na - 66,2 bodů z - 81,3 bodů v srpnu, trh čekal jeho méně významný vzestup na - 72,0 bodů. Extrémní slabost hospodářství ze srpna se podle ekonomické veřejnosti v září stáhla o dost víc, než se čekalo. Růst očekávání ekonomické veřejnosti pro první kvartál příštího roku nad očekávání byl příznivým překvapením, na druhou stranu síla dat je dílem i pouze optická, neboť změnu zlepšení resp. oživení srovnává s velkou slabostí ekonomiky. Nelze tak proto stále stanovit, jak silné oživení ekonomiky je očekáváno. Ekonomická slabost je způsobena nejistotou nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 a zejména opatřeními limitujícími pandemii v podobě omezení ekonomické aktivity a zavření ekonomik. Zlepšení očekávání souvisí s nadějemi nových léků a vakcín, otevíráním ekonomik a štědrou monetární a fiskální politikou.

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání (9 2020, body)

Skutečnost:    77,4
Očekávání
:     69,8
Předchozí
:      71,5

Německo: Index ZEW současné ekonomické situace (9 2020, body)

Skutečnost: - 66,2
Očekávání
:  - 72,0 
Předchozí
:  -  81,3

Rozbor
: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání eurozóny v září vzrostl na 73,9 bodů z 64,0 bodů v srpnu. Index ZEW současné ekonomické situace eurozóny v září vůči srpnu vzrostl na - 80,9 bodů z - 89,8 bodů. Podle prezidenta ZEWu Achima Wambacha další růst Indexu ZEW ekonomického sentimentu signalizuje, že experti pokračují v očekávání značného oživení německé ekonomiky. Zastavené rozhovoru brexitu a rostoucí případy Covid-19 nesnížily pozitivní náladu. Nicméně podle Wambacha stále negativní výhled bankovního sektoru odhaluje obavy rostoucího počtu nesplácení úvěrů v příštích 6 měsících. 

Pokračuje růst nadějí rychlého ekonomického oživení, ale hodnocení současné situace se zlepšuje jen pomalu. "Podle pohledu jednotlivých sektorů experti čekají, že dojde obecně k oživení zvlášť v domácích sektorech. Nicméně příčínou znepokojení jsou stále velmi slabá očekávání zisků bankovního sektoru a pojišťoven v příštích 6 měsících,” dodal Wambach.  

Průzkum dále ukazuje, že v září k srpnu půlroční ekonomické očekávání v jiných hlavních světových ekonomikách rostlo solidně, byť poněkud méně než v Německu, v jiných zemích eurozóny spíše stagnovalo. Hodnocení současné ekonomické situace zůstává v hlavních světových ekonomikách tako v Německu velmi slabé, ale podobně značně se vůči srpnu zlepšilo. Vůči srpnu se v hlavních světových hospodářských centrech značně zvýšilo půlroční očekávání zvýšení inflace a střednědových a dlouhodobých úrokových sazeb. Rovněž se vůči srpnu zvýšilo hodnocení světových akciových indexů prvního kvartálu 2021. Ve stejném časovém horizontu trh nadále čeká zpevnění eura vůči hlavním světovým měnám. Ziskovost německých firem ve střednědobém horizontu se má zlepšit s výjimkou sektorů hlavně bank, ale i pojišťoven, automobilů a strojirenství, kde má oslabit. 

Hodnocení
: Extrémní slabost hospodářství ze srpna se podle ekonomické veřejnosti v září stáhla o dost víc, než se čekalo. Růst očekávání ekonomické veřejnosti pro první kvartál příštího roku nad očekávání byl příznivým překvapením, na druhou stranu síla dat je dílem i pouze optická, neboť změnu zlepšení resp. oživení srovnává s extrémní slabostí ekonomiky. Nelze tak proto stále stanovit, jak silné oživení ekonomiky je očekáváno. Ekonomická slabost je způsobena nejistotou nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19 a zejména opatřeními limitujícími pandemii v podobě omezení ekonomické aktivity a zavření ekonomik. Zlepšení očekávání souvisí s nadějemi nových léků a vakcín, otevíráním ekonomik a štědrou monetární a fiskální politikou.

Dopad na trhy
: Zpráva je nečekaně příznivá a proto dobrá pro akcie a euro a nepříznivá pro dluhopisy. Během koronavirového šoku však ekonomický sentiment současnosti zůstává velmi slabý a dopad na trhy je tak opačný. Po zprávě hlavní akciový index německé burzy DAX posílil 0,2 %, euro k dolaru ztratilo 0,3 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web