Akcie

Makroekonomické události USA: Fed dle očekávání snížil úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu, výhledem ukazuje její stagnaci

Čtvrtek 19. září 2019 17:40

Federální rezervní systém Spojených států amerických na závěr dvoudenního zasedání monetární politiky oznámil snížení své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o čtvrt procentního bodu na 1,75 - 2,00 % jak čekal trh. Rozhodnutí zdaleka nebylo jednoznačné v poměru 7/3. V projekcích centrální banka naznačila její stagnaci v dalších letech. Přesto si centrální banka rovněž ponechala prostor pro její případné další snížení. Celkově zasedání Fedu příliš nepřekvapilo.

USA: Rozhodnutí Fed monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate:

Skutečnost
: 1,75 - 2,00 %
Očekávání
:  1,75 - 2,00 %
Předchozí
:   2,00 - 2,25 %

Rozbor
: Rozhodnutí Fedu bylo nezvykle rozpolcené v poměru 7/3. Prezident Federální rezervní banky Saint Louis James Bullard hlasoval pro snížení cíle Federal Funds Rate o půl procentního bodu, naopak Esther Georgeová, prezidentka federální rezervní banky Kansas City a prezident federální rezervní banky Boston Eric Rosengren zvedly ruku pro stagnaci cíle klíčového úrokové sazby Fedu.

Na minulém zasedání Fedu monetární politiky 30.-31.7., na kterém Fed zahájil snižování cíle Federal Funds Rate o čtvrt procentního bodu podle očekávání se od rozhodnutí výkonného výboru odlišovali Georgeová a Rosengren, kteří cíl nechtěli měnit.

Makroekononomické projekce rovněž ukázaly dělbu názorů na další trajektorii cíle Federal Funds Rate, konkrétně 7 bankéřů čeká jeho pokles a 5 růst o čtvrt procentního bodu ještě do konce tohoto roku! V celku resp. mediánu ovšem centrální banka čeká jeho stagnaci letos i příští rok.

Jinak ovšem projekce makroekonomických veličin ani doprovodný komentář Fedu k rozhodnutí nepřinesly větší změny ani překvapení. Centrální banka počítá s drobným slábnutím růstu ekonomiky v příštích letech, návratem inflace ke svému cíli 2 % a míru nezaměstnanosti blízko multidekádních minim.

Fed opakoval, že nejpravděpodobnějším scénářem zůstává pokračování ekonomického růstu a silný růst zaměstnanosti. Centrální banka nicméně opět zmínila “nejistoty" výhledu a slíbila “jednat přiměřeně”, aby udržela expanzi. To je výraz flexibility centrální banky reagovat dle nových dat ekonomiky, v současnosti případným dalším snížením cíle Federal Funds Rate nebo jeho stagnací.

Guvernér Fedu Jerome Powell ještě na tiskové konferenci závěry zasedání vysvětlil. Například naznačil, že v případě eskalace slabosti ekonomiky Fed pomůže dalším snížením cíle své hlavní úrokové sazby. Powell přímo řekl, že Fed je připraven být, pokud to bude nezbytné, “agresivní”.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Závěry zasedání Fedu nepřináší větší změny a ani příliš nepřekvapují včetně komentáře a makroekonomických projekcí a ani názorovým rozdělením svého výkonného tělesa. Je ovšem zajímavé, že centrální banka po dvojitém snížení cíle Federal Funds Rate již jeho změnu nečeká. Nicméně Fed si potvrzením fráze “vhodného jednání” opět nechal prostor pro případné další snížení úrokové sazby.

Fed snižuje úrokové sazby resp. náklady kvůli globálnímu hospodářskému oslabení kvůli dlouhodobě stále eskalujujícímu vařícímu vleklému světovému neklidu nejistot obav nebezpečí tlaků mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA, které rozpoutaly na více frontách se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem, Kanadou apod. Dalším důvodem je stále odkládané nejisté odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z EU. Tyto faktory omezují ekonomický růst hlavních světových ekonomik a stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center, hlavně eurozóny a celé světové ekonomiky a děsí finanční a komoditní trhy.

Obchodní války spíše eskalují, růst ekonomiky sice ve druhém kvartálu posílil ale jen díky akceleraci růstu spotřeby domácností a spotřeby vlády, naopak opět oslabily hrubé fixní firemní investice a export. Navíc některá data naznačují, že slabost průmyslové výroby, investic a exportu se může infiltrovat do zatím robustního růstu domácí poptávky, což patří k největším obavám Fedu.

Na druhou stranu domácí sektory ekonomiky USA zůstávají silné (solidní růst služeb, maloobchodu, robustního trhu práce, spotřebitelského sentiment). Fed rovněž možná nebude chtít ustupovat kritice a nátlaku prezidenta USA Donalda Trumpa na uvolnění monetární politiky, politizovat tak centrální banku a současně tak dávat prezidentovi další munici k další eskalaci obchodních válek.

Dopad na trhy
: Pro trhy může být nejvíce překvapující výhled zastavení redukce cíle Federal Funds Rate a to je méně příznivá zpráva pro akcie, dluhopisy a zlato a naopak je to dobrá zpráva pro dolar. Po zprávě dolar k euru nejprve získal 0,4 %, během čtvrtka 19.9. se ale zisky americké měny smrskly na 0,1 %. Hlavní akciový index USA S&P 500 po zprávě ztratil zhruba 0,5 %, ale ještě do závěrky ztráty odstranil a přetavil v podobný zisk, který se mu podařilo ve čtvrtek 19.9. skoro jednou tolik navýšit. Zlato nejprve prudce ztratilo až 1,5 % (!), během čtvrtku 19.9. ale žlutý kov ztrátu snížil přibližně na polovinu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web