Akcie

Makroekonomické události USA: Guvernér Fedu Powell řekl, že ekonomice se daří a inflace je mírně pod cílem Fedu

Pátek 11. říjen 2019 15:41

Guvernér Federálního rezervního systému Spojených států amerických Jerome Powell ve vystoupení v Kansasu nepřekvapil. Vystoupení Powella navazovalo na jeho tématicky podobný projev z pátku 4.10. Powell uvedl, že současná ekonomika USA je v dobrém stavu. Nicméně přiznal taky inflaci mírně pod cílem Fedu 2,0 % a dlouhodobé výzvy centrální banky: nízký ekonomický růst, nízká inflace a nízké úrokové sazby.

Vystoupení guvernéra Federálního rezervního systému Spojených států amerických Jeromea Powella ve Federální rezervní bance Kansas City v Kansasu:

Rozbor, důležité komentáře
: Vystoupení Powella navazovalo na jeho tématicky podobný projev z pátku 4.10. Powell uvedl, že současná ekonomika USA je v dobrém stavu. Nicméně přiznal taky inflaci mírně pod cílem Fedu 2,0 % a dlouhodobé výzvy centrální banky: nízký ekonomický růst, nízká inflace a nízké úrokové sazby.

Powell připomněl účel těchto konferencí, tedy všeobecnou a veřejnou analýzu strategie a nástrojů monetární pollitiky Fedu stejně jako komunikaci centrální banky. To je podle Powella spojeno s nezávislostí centrální banky, která ale na oplátku musí být odpovědna a transparentní.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře Powella nepřekvapují. Fed na posledním zářijovém zasedání monetární politiky opět snížil cíl své hlavní úrokové sazby podle očekávání. I když ukázal, že již další změnu úrokových sazeb letos nečeká, pro tuto možnost si nechal otevřená vrátka. Poslední makroekonomická data přinesla další oslabení růstu ekonomické aktivity a naznačila tak, že redukce cíle hlavní úrokové sazby Fedu bude pokračovat.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web