Akcie

Makroekonomické události USA: Guvernér Fedu Powell říká, že důležitější pro USA v otázce digitální měny je “mít správně” než “být první”

Pondělí 19. říjen 2020 23:47

Guvernér americké centrální banky, Federálního rezervního systému, Jerome Powell řekl, že v jakémkoliv vývoji mezinárodní digitální měny je pro Spojené státy americké důležitější “provést to správně než být první”. Podle Powella Fed zatím k případné emisi digitální měny nepřijal rozhodnutí. Powell zmínil možná rizika tohoto fenoménu jako kyberútoky, podvody a dopad na monetární politiku a finanční stabilitu stejně jako potenciál soukromí a bezpečnosti. Fed ovšem pokračuje v komunikaci tématu s jinými centrálními bankami a v jeho vlastním výzkumu.

Některé centrální banky včetně těch menších si s myšlenkou zavedení digitální měny pohrávají. Většina projektů je v úvodní fázi, přesto centrální banky zařadily minulý rok vyšší rychlostní stupeň se snahou Facebooku tavést svoji vlastní soukromou virtuální měnu a s tím jak pandemie koronaviru posílila digitální platby. Náskok mezi hlavními ekonomikami světa ve vývoji digitální měny zatím drží Čínská lidová republika, která již veřejně proklamovala, že chce být první zemí, která digitální měnu vydá, aby omezila svoji závislost na globálním dolarovém platebním systému. 

Ve snaze držet krok s Čínou a privátními projekty typu Facebooku sedm hlavních světových centrálních bank minulý týden navrhlo hlavní principy vydávání digitálních měn.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web